Още по темата

Арестите в Турция продължават. Обявеното извънредно положение развърза ръцете на управляващите, които днес обявиха, че полицията ще задържа хора без обвинения за период от до 30 дни.

„Те живеят все едно всеки един човек в Турция е част от една армия и главнокомандващият на тази армия е Ердоган”, коментира ситуацията репортерът на NOVA Надя Ганчева, която отразяваше на място развитието на ситуацията в южната ни съседка след опита за преврат.

Властите забраниха загиналите при опита за преврат метежници да бъдат погребвани в обществените гробища. Вместо това за тях ще има специални гробове за предатели.

Освен това продължава и чистката в образователната система на Турция - 1043 частни училища ще бъдат закрити. Същата мярка ще бъде наложена и на 1229 фондации и други неправителствени организации.

Общият брой на засегнатите турски граждани от чистките след опита за преврат, извършен на 15 май, вече надхвърля 50 хил. души.

По-рано тази седмица властите в Турция съобщиха, че няма да спазват Европейската конвенция за правата на човека и че планират да върнат смъртното наказание.

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

Ердоган превзе цялата власт, оглави съвета за сигурност

Вече нищо не може да спре Ердоган?

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек, който е в Китай за срещата на финансовите министри и управителите на централни банки от Г-20, пък обяви, че пилотите, свалили през ноември руския бомбардировач Су-24 над сирийската граница, са сред задържаните за опита за преврат в Турция.

„Бих искал руското обществено мнение да знае, че пилотите, които свалиха руския самолет, след това са били въвлечени в опита за военен преврат. Това показа, че сме се сблъскали с някакъв таен замисъл”, обяви Шимшек. Той подчерта, че решението за свалянето на самолета не е било политическо.

В същото време президентът Реджеп Ердоган благодари на депутатите в Анкара, че са гласували за въвеждането на извънредно положение.

Той добави, че властите ще поддържат фискална дисциплина и призова инвеститорите да продължат да влагат парите си в Турция.

„Някои си мислеха, че икономиката ще рухне, ако бъде обявено извънредно положение. Призовавам инвеститорите да продължат да инвестират, която ще продължи да осъществява големи проекти”, каза президентът под бурните аплодисменти на депутатите.