Още по темата

Турските военни, които се приземиха с хеликоптер в Гърция след неуспешния опит за преврат, искали да кацнат в България, но недостигът на гориво ги насочил към летище Александруполис. Това съобщи БНР, като се позова на информация на адвоката по защитата на военните.

В четвъртък осемте турски военнослужещи, които поискаха политическо убежище, ще бъдат съдени за незаконно влизане в Гърция. Турция настоява те да бъдат незабавно екстрадирани.

Турският посланик в Атина каза, че ако метежниците не бъдат екстрадирани „това няма да помогне на двустранните отношения“. В гръцките медии веднага се появиха коментари: “Турският посланик заплашва Гърция“.

Наложи се турският посланик да направи уточнения и да заяви, че имало "изопачаване на казаното от него в репортажа на някои медии".

Той посочил, че очакването на Турция е незабавно екстрадиране на военния персонал в Турция. "Това ще има много позитивни последици за отношенията на двете страни. От друга страна, отрицателно решение би могло да предизвика негативни усещания сред турската общественост и естествено, че това е нещо, което самият той не желае".

Адвокат на турските войници, цитиран от Ройтерс, заяви, че те се страхували за живота си и не искат да бъдат върнати.