Още по темата

Турски прокурори са поискали две доживотни присъди и още 1900 години затвор за живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, обвиняван от Анкара, че стои за проваления опит за преврат, съобщиха държавни медии.

В обвинителен акт от 2527 страници, подписан от прокурори в Усак, Западна Турция,

Гюлен е обвинен в „опит да унищожи със сила конституционния ред”

и в „организиране и ръководене на въоръжена терористична група”, съобщава Анадолската агенция. 

След опита за преврат от нощта на 15 юли започна чистка на хора на Гюлен в цяла Турция. Анкара дори поиска от България, а след седмица и получи, "предателя" Абдуллах Бююк, който е сочен за финансист на терористичната организация на бившия съратник на турския президент Ердоган. 

Йълдъръм към Борисов: Справедлив процес за Бююк

Гюлен: Ще се върна в Турция, ако съм виновен

България върнала предателя Бююк на Турция

Междувременно стана ясно, че са задържани 83-ма служители от съдебната палата в Истанбул по подозрение за връзки с Гюлен. Полицейските екипи проверяват и канцелариите на заподозрените, като за целта са блокирани и изходите на сградата. При вчерашните си операции в три истанбулски съдилища полицията задържа 136 служители. Според Анадолската агенция Главната прокуратура в Истанбул е издала заповед за арест на 173 души в трите съдилищата в кварталите Чаглаян, Бакъркой и Газиосманпаша. От тях при вчерашната акция вече са задържани 136 души. 

Отделно,

турската полиция обискира 44 фирми в Истанбул и съгласно заповед за задържане арестува 120 директори.

Операцията е в рамките на разследването на извършения опит за пуч миналия месец. Обискираните компании са обвинени във финансиране на движението на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в САЩ и е обвинен в организиране на преврата на 15 юли. Гюлен отрече да има участие в него.

Турция е напълно преобразена след опита за преврат 

Гюлен: Ще се върна в Турция, ако съм виновен

Стана ясно и че Анкара е отправила запитване към гръцките власти за екстрадицията на осемте военни, които са избягали с вертолет в Гърция след опита за преврат срещу Ердоган, съобщава телевизия „Хабер Тюрк”. Според медията искането е отправено от турското министерство на правосъдието.

Турските офицери се приземиха в Александруполис с боен хеликоптер на 16 юли след провала на преврата в родината си. Те са подали сигнал за помощ и са поискали разрешение за аварийно кацане. Военните отричат да са участвали в преврата срещу Ердоган.