Още по темата

Фехтуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите в Турция, всъщност е само пионка на друга "движеща сила", която стои зад него.

Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизионния канал "Хабер".

Това е първото му такова изказване от опита за преврат в нощта на 15 срещу 16 юли. 

Ердоган каза, че последователи на Гюлен са проникнали и в управляващата Партия на справедливостта и развитието, но броят им бил малък и

партийните редици вече са прочистени от тях.

В нощта на 15 юли група метежници направиха опит за военен преврат. При него бяха убити 246 турски граждани, без да се броят метежниците, а повече от 2000 са ранени.

Чистката в държавната администрация засегна близо 60 000 души, прокуратурата иска арест за десетки журналисти. Турция е затворила най-малко 131 медии след опита за преврат. Те включват три информационни агенции, 16 телевизионни канала, 23 радиостанции, 45 ежедневника, 15 списания и 29 издателски къщи, твърди Al Jazeera.

Преди дни кметът на Анкара Мелих Гьокчек, в интервю за телевизия Си Ен Ен -Тюрк, твърди, че обвиненият като мозък на преврата Гюлен бил хипнотизирал своите привърженици, използвайки „един интересен метод“. По думите на кмета намиращият се в изгнание в САЩ духовник „контролирал хората“ чрез духове. „Възможно е“, каза Гьокчек. „Той има тази способност“.

Междувременно се появи слух за нов преврат. 

Близо 7000 служители на реда обиколиха военната база „Инджирлик“ в Турция, блокирайки всичките й входове и изходи заради слухове за възможен нов опит за преврат, съобщава турският в. „Хюриет“.

Както посочва изданието ходът на операцията напомня действията на армията от 15 юли, когато беше извършен неуспешният опит за преврат. По данни на полицията операцията е продължила над два часа.

В Турция вече е опасно да имаш долари

Защо Турция разпусна елитната президентска гвардия?

Йълдъръм заяви, че чистката в Турция не е приключила

По-късно турският министър по европейските въпроси Омер Чилик написа в „Туитър“, че

блокирането е било в рамките на „обща оценка на безопасността, няма никакъв проблем“.

Стана ясно и че Ердоган започва реформи във въоръжените сили. 

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната. Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб. Това положение очевидно ще бъде променено.

Ще бъдат ликвидирани и военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет.

Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й.

Ердоган обяви още, че след като реши да оттегли всички искове за оскърбление на държавния глава, заведени от него, е започнала практическа работа по изпълнение на неговото указание.

Започнало е прекратяването на делата срещу обикновени граждани и срещу членове на опозиционни партии. Според президента това е жест в името на единството на страната след проваления военен метеж.

В Германия десетки хиляди привърженици на турския президент Реджеп Ердоган

се стекоха в центъра на Кьолн, за да участват в шествие в негова подкрепа след опита за преврат в Анкара.

С развени турски национални флагове и скандирания „Турция” демонстрантите превърнаха сборния пункт на проявата край река Рейн в истинско море от червени знамена.

Митингът започна с химна на Турция и химна на Германия, които присъстващите изпяха.

По полицейски данни на демонстрацията са присъствали около 40 000 души.

„Тук сме, защото нашите сънародници в Германия се застъпват за демокрацията и срещу опита за военен преврат”, каза турският министър на спорта Акиф Чагатай Кълъч, цитиран от в. „Тагесшпигел”.

„Нашето послание оттук е, че в Турция всички партии и НПО искат да се изправят рамо до рамо срещу преврата и да защитят демокрацията”, добави министърът, който е роден в Германия.

Проявата в Кьолн беше подготвена от няколко организации, между които и подкрепящия Ердоган Съюз на турските европейски демократи.

Часове преди началото на демонстрацията германският Конституционен съд отхвърли искането на организаторите на проявата да се включат на живо политици от Турция, между които и самият Ердоган.

Междувременно се стигна до схватки на няколко по-малки контра демонстрации.

Полицията успя да раздели агитки на 80 турски десни националисти и 100 кюрди.

Около 250 крайно десни екстремисти, между които и много хулигани, също се събраха, но бяха разпръснати от полицията.

На място са разположени 2700 полицаи, мужду които има и няколко турски говорещи, а осем водни оръдия са в готовност.

Началникът на полицията в Кьолн Юрген Матиес предупреди: „Искам да е ясно едно – ще се намесим срещу всяка проява на насилие бързо, решително и енергично”.