Още по темата

Американски официални представители не очакват да бъде екстрадиран в Турция ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен,, както поискаха турските власти след неуспелия преврат в Турция, пише "Уолстрийт джърнъл".

САЩ смятат предоставените доказателства за неубедителни, отбелязва изданието.

Според "Уолстрийт джърнъл" колкото повече турските власти, в т.ч. президентът Реджеп Ердоган, говорят за предполагаемата роля на Гюлен в преврата и настояват той да им бъде предаден, "толкова по-малко вероятно става екстрадицията да се състои". Тези изявления на Анкара "повдигат въпроси" и карат Вашингтон все повече да се съмнява, че в Турция Гюлен ще получи честен и справедлив процес.

Турски генерал за връзка на ЦРУ с опита за преврат

Ердоган поиска прошка от народа и от Бог

Окончателно решение във връзка с екстрадицията не е взето и преговорите по този въпрос ще продължат няколко месеца, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Самият Гюлен се обяви срещу заповедта за арест,

издадена от съд в Истанбул. В разпространено изявление той осъди приетото от истанбулски съд решение за задочния му арест. и нарече това действие пореден пример за авторитарния стил за управлението на президента Ердоган.

„Документално е доказано, че турската съдебна система не е независима, затова тази заповед служи само за поредния пример са хлъзгането на президента Ердоган към авторитаризъм и отдалечаване от демокрацията”, се казва в изявлението.

88% от турците обаче вярват, че организацията на Фетхуллах Гюлен е организирала пуча

Според социологическо проучване 88,1% от турците са на мнение, че терористичната организация ФЕТО на живеещия в САЩ Гюлен е организирала опита за преврат на 15 юли т.г. Според резултатите от анкетата, огласена в редица турски медии, 28,8% са на мнение, че САЩ стоят зад преврата, а за 24,2% от запитаните пучът е организиран от армията.

Пак според същата анкета 89,3% от турците смятат, че отпорът, демонстриран от народа в нощта на метежа, е имал най-голяма роля за осуетяването му. 68,3% от турците са убедени, че САЩ няма да екстрадират Гюлен в Турция.

Висок е процентът на подкрепа и за въведенето извънредно положение (66,3 на сто). 71,3 на сто от турците вярват, че държавата ще прочисти институциите си от Фето.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция е издала

разпореждане за прочистване на партийните организации и общините

от членове на т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), предаде турската частна телевизия НТВ. Партията е изпратила циркуляр до своите организации, подписан от заместник-председателя на ПСР Хаяти Язъджъ.

"Бързо, без да се дава възможност за смут и клюки направете прочистване в нашата организация на онези, които са свързани с ФЕТО/ПДС и които подкрепят мръсния опит за преврат", гласи разпореждането.

Турските власти обвиняват Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), че чрез мрежата си от последователи в държавните институции, е създала паралелна държавна структура (ПДС), която стои зад опита за преврат в Турция на 15 юли.