Още по темата

Военнослужащите, участвали по време на опита за преврат в нападението на хотела, в който се е намирал президентът Реджеп Ердоган, са имали заповед да го заловят жив, признал курсант от военната академия в Истанбул.

„Наредено ни беше да заловим президента жив. Това беше заявено на отряда от 27 души непосредствено преди операцията. Във военно-въздушната база ни беше наредено да сме в готовност за възможни сблъсъци.

Това беше шок за нас, но си замълчахме и обсъждахме ставащото само помежду си", казва курсантът, заловен от Анадолската агенция.

„Срещу никого не съм насочвал оръжие и не съм влизал в хотела”, заявява военнослужещият.

Той казва, че няма отношение към дейността на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, а е изпълнявал специално поръчение, поставено от капитан във военната академия.

На курсантите било наредено да отидат в Мармарис и да изпълнят заповед на началника на генералния щаб, а целта на задачата не им е била казана. 

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че показания на задържани във връзка с проваления преврат от 15 юли, са показали директното участие на духовника Фетуллах Гюлен в опита за сваляне на законната власт.

Йълдъръм също така посочи, че правителството все още не е отправило молба за екстрадирането на Гюлен, но ще го направи щом разследването приключи. Той също така допълни, че Анкара очаква Вашингтон да се съобрази с искането, намеквайки, че стратегическият съюз между двете държави може да пострада, ако това не бъде направено.

Междувременно повече от 10 дни след метежа 

Ердоган премахна длъжността президентски помощник. 

Преди преврата турският държавен глава разполагаше с петима помощници. По подозрения за връзка с организирането на преврата бяха арестувани трима от тях, в това число и главният му помощник Али Язъджи.

Историческа среща на Ердоган в Анкара

Защо Турция разпусна елитната президентска гвардия?

Бежанци от Турция бягат към Гърция

Традицията на президентските помощници датира от 20-те години на миналия век и е основана от първия президент на Република Турция Ататюрк.

Предприети са и допълнителни мерки за защита

на президентския дворец, в това число и инсталирането на система за противоракетна отбрана и военизирана полицейска охрана. 

Сред списъка от 42 журналисти в Турция, които са за арест според прокуратурата, е и известната журналистка Назли Иличак. Тя е задържана при пътна проверка в западния район Бодрум.

Журналистката ще бъде изправена пред съд и тогава ще стане ясно дали ще остане задържана под стража.

Иличак беше уволнена от проправителствения в. „Сабах” през 2013 година заради критики срещу министри, участвали в корупционен скандал.

Правителството обвинява за този скандал Фетуллах Гюлен. 

Досега са арестувани общо 6 журналисти, а за 11 издирвани се смята,

че са извън страната, предаде агенция Доган.

Междувременно

турският президент обвини ЕС,

че Брюксел не плаща в съответствие с постигнатата през март сделка за прекратяване на бежанския наплив към Европа.

Анкара и Брюксел подписаха през март сделка, по силата на която Турция се съгласи да приема обратно бежанци, стигнали до гръцките острови от нейна територия, в замяна на което Анкара трябваше да получи политически и финансови облаги. Сделката предвиждаше отпускане на финансова помощ от 3 млрд. долара и премахване на визовия режим за пътуване на турците в страните от ЕС.

В интервю пред ARD Ердоган каза, че ЕС е обещал на Турция 3 млрд. евро, но досега е изплатил само между 1 и 2 млн. долара.

(Европейските) правителства не са честни.

Три милиона сирийци, или хора от Ирак, сега са в Турция. ЕС не спази обещанията си по въпроса.

По оценка на Ердоган бежанците, много от които избягаха от унищожителната гражданска война в съседна сирия, която продължава пета година, струват на Турция 12 млрд. долара.