Още по темата

Легендата в щангите, роденият в кърджалийското село Птичар Наим Сюлейманоглу, категорично отказал да участва в беседите на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен и в отплата получил яростна кампания срещу постиженията си.

Това той разкрива пред проправителствения вестник "Сабах", след като бе огласено скандално видео, в което Гюлен коментира пред футболната звезда Хакан Шукур, че се отвращава от щангиста.

Преди десетина дни Турция издаде заповед за арест на футболната легенда заради евентуалното му участие в опита за преврат на 15 юли. Голмайсторът и бронзов медалист от световния шампионат в Япония и Южна Корея е заподозрян от прокуратура, че „е член на въоръжена терористична група“ на Фетуллах Гюлен. 

„Мисля, че за мен самия се оказа доста полезен фактът, че Гюлен ме мрази.

Но аз също не съм се отнасял със симпатия към него. Той се доказа като низък човек, изпрати турската войска срещу народа с танкове и куршуми. Но турският войник не убива мирните хора, не бомбардира парламента. Онези от преврата не следва да бъдат наричани воини, това е обида за честта на турските въоръжени сили“, казва Сюлейманоглу и уточнява в нощта на 15 юли е бил в дома на майка си в Истанбул. Помислили, че става земетресение и изхвърчали от жилището, но тогава видели три бойни самолета.

Ген. Йозтюрк - човекът, който трябваше да смени Ердоган

Турция заплаши да изостави долара и НАТО

Турски адмирал поиска убежище в САЩ

„Джобният Херкулес“ разкрива още една причина за омразата на Гюлен към него.

„През 1990 г. той беше издирван

и след залавянето му в Бурдур бе докаран в сградата на МИТ /националната разузнавателна служба/ в Истанбул за разпити. Мой роднина, сега пенсиониран служител, води разпита тогава. Гюлен казал, че страда от диабет и високо кръвно налягане. След известно време някой от Анкара е разпоредил освбождаването му. Моят роднина ударил Гюлен с няколко юмрука. Впоследствие Гюлен научава, че следователят е мой близък и тогава започна жестока кампания срещу мен, разпространяваха се небивалици по мой адрес. Опитаха се да ме оклеветят и опозорят, а това беше времето, в което бях на върха – медиите по света и в Турция всеки ден пишеха за мен“, разказва Сюлейманоглу.

Кой стои зад преврата - Гюлен или Ердоган

Хронология на преврата - снимки и видео

Роднината от МИТ постоянно го предупреждавал в никакъв случай да не контактува с Гюлен и хората му, за да не си навлече неприятности.

Наим Сюлейманоглу е роден през 1967 г. в село Птичар до Момчилград, през 1983 г. за пръв път подобрява световен рекорд. През следващата година България и други съюзници на СССР бойкотират Олимпиадата в Лос Анджелис, и той няма как да участва. В състезанията за Световната купа в Мелбърн, вече с българското име Наум Шаламанов, дадено му по време на т.нар.“възродителен процес“, той успява да избяга в Турция, където тогавашният президент Тургут Йозал веднага му дава гражданство. На Олимпиадата в Сидни през 2 000 г. прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, а после прекратява спортната си кариера. Той е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България, и не забравя откъде е тръгнал.