Още по темата

Главният редактор на турския в. „Заман България“ Мехмед Юмер смята, че за турския президент Реджеп Ердоган бежанците са „коз, с който много обича да цака Европа“. Юмер заяви това в „Здравей, България“ по NOVA.

“Според мен обаче неговият ход е по-скоро манипулативен, защото напоследък взех да си мисля, че той

нарочно ги е приел тези бежанци, за да ги използва като коз срещу Европа.

Мисля си, че принципно той няма да ги пусне. Преди опита за преврат каза, че ще им се даде гражданство, което означава, че ще ги използва за своите вътрешни политически инереси. Това е много удобен коз за цакане“, каза той.

Полиологът Димитър Ганев е на същото мнение: „Всяка една договорка с Ердоган е купуване на политическо време. Защото този човек доказа в последните години, че всяко едно негово искане трябва да бъде изпълнено на всяка цена.

Това е един шантаж, защото в момента на територията на Турция има около 3 млн. бежанци.

Когато 1 млн. навлязоха преди една година на територията на Европа, започнахме да говорим дори за края на ЕС в този вид, в който го познаваме. Ердоган много добре осъзнава своята сила, държейки тези 3 млн. души. Той няма да се спре пред абсолютно нищо”.

Ганев припомни, че съвсем скоро ще се гласува дали да отпаднат визите между Турция и ЕС. Според него визите няма да паднат и това ще накара Ердоган да покаже своя ресурс.

Във връзка с екстрадицията на Абдуллах Бююк, политологът е категоричен: „Недейте да имате съмнение, че решението за екстрадицията му е взето на най-високо ниво. Искането за екстрадиция беше политическо. Нямаше как този човек да не бъде екстрадиран, ако това решение не беше взето или от Румяна Бъчварова, или от Бойко Борисов”.

Юмер пък е категоричен, че

Бююк не е важна фигура, но „е важен за вътрешнополитическата пропаганда”.

Целия разговор гледайте във видеото: