Още по темата

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се срещна с лидерите на парламентарно представените партии, за да им благодари за подкрепата по време на опита за военен преврат, съобщи прессекретарят на държавния глава Ибрахим Калън.

Това стана в президентския дворец в Анкара, а разговорите продължиха 2 часа и 40 минути. 

Ердоган разговаря с председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието – премиера Бинали Йълдъръм, и с лидерите на опозиционните Народно-републиканска партия и Партия на националното движение Кемал Кълъчдароглу и Девлет Бахчели.

На срещата не беше поканен Селахатин Демирташ – лидер на четвъртата парламентарна сила

– прокюрдската Демократическа партия на народите.

Турската НТВ нарече срещата историческа. 

Участниците в срещата са се съгласили, че е необходимо да се преодолеят противоречията и да се води диалог в името на стабилността по време на извънредното положение, предаде още Анадолската агенция.

Междувременно стана ясно, че

седем военни, участвали в нападението срещу хотела,

където е бил на почивка турският президент Реджеп Ердоган, са задържани в района на град югозападния град Мармарис.

Нападението в нощта срещу 16 юли е било извършено само минути след като Ердоган напуска хотела. В района са изпратени допълнителни полицейски сили. Смята се, че в нападението са участвали 17 военни.

Защо Турция разпусна елитната президентска гвардия?

Бежанци от Турция бягат към Гърция

Четирима военни бяха задържани при пътна проверка в района на Мармарис, други трима се криеха в гора близо до магистралата Мармарис-Мугла.

По последни данни при сблъсъците в Анкара и Истанбул по време на опита за военен преврат са загинали 246 граждани, без да се броят метежниците, а над 2000 са били ранени.

В същото време чистката в държавната администрация след метежа доведе

до уволнението на близо 46 000 държавни служители. Прокуратурата иска арест и на 42 журналисти. Анкара се захвана и с дипломатите, близки до Фетуллах Гюлен, сочен от обкръжението на Ердоган за организатор на пуча. 

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

Ердоган превзе цялата власт, оглави съвета за сигурност

Вече нищо не може да спре Ердоган?