Още по темата

Организаторите на опита за военен преврат в Турция са смятали да поставят на поста държавен глава ексглавнокомандващия ВВС генерал Акън Йозтюрк, съобщи в. „Хюриет” като се позова на източници от прокуратурата.

Генерал Йозтюрк беше задържан на 16 юли във военно-въздушната база „Акънджъ” в окръг Казан, близо до Анкара. Два дни след това се появи информация, че е признал вината си пред прокурор, но после това бе опровергано. 

Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира. 

От следствието съобщават, че

у участниците в опита за преврат са намерени списъци с имената

на хора, които щели да заемат определени постове в държавата.

„Хюриет” пише, че плановете на метежниците се провалили заради активната намеса на началника на генералния щаб Хулуси Акар. 

Преди време Йозтюрк (64 години) отрече да е организирал пуча.

За негов мозък се смята и сочи Фетуллах Гюлен, като Анкара заплаши САЩ да избира между отношенията им и Гюлен, защото Вашингтон засега отказва да предаде бившия съратник на Ердоган. Преди два дни стана ясно и че България е предала турския гражданин Абдуллах Бююк, сочен за финансиста на организацията на Гюлен, организирал метежа. Турция нарече Бююк "предател". 

България върнала предателя Бююк на Турция

Няма сделка с Турция за Бююк

"Не съм планирал и организирал военния преврат. Не знам кой го е извършил". Това пише в показанията на бившия армейски генерал от турските военновъздушни сили Акън Йозтюрк, които е направил през прокуратурата за неуспешния преврат в Турция.

Йозтюрк твърди, че в деня на преврата е трябвало да присъства

на сватбата на дъщерята на негов приятел в Истанбул, но поради ангажименти при нотариус в Измир не могъл да отиде на тържеството. Той обаче можел да докаже, че е бил при нотариус в Измир.

Турция заплаши да изостави долара и НАТО

Турски адмирал поиска убежище в САЩ

Турският генерал разказва, че около 11.30 часа в петък е приключил работата си при нотариуса, в 13.30 ч. е отлетял за Анкара с военен самолет заедно с командира на Сухопътни войски и направо е отишъл

да види внуците си в базата "Акънджъ".

В общежитието в "Акънджъ" той е бил до вечерта на същия ден.

Самият той се опитал да разубеди военните в базата да не участват в метежа. "Те се разубедиха. От базата не излетя друг самолет. Тези, които бяха във въздуха продължиха мисията си. Самолетите, които кацнаха в базата, повече не излетяха. Не знам колко продължиха преговорите за разубеждаването. След като процесът на разубеждаването приключи, началникът на Генщаба разговаря с министър-председателя. После ми каза да остана тук и да ги разубедя докрай. После се качи на хеликоптер и отлетя за Министерския съвет. Беше някъде към сутринта, но не знам точно колко беше часът", заявява в показанията си генерал Акън Йозтюрк.