Още по темата

Близо 4,5 милиона турци се събраха в подкрепа на правителството в най-големия град в страната. Хората на митинга носят плакати, на които пише „Ердоган, ти си дар от Аллах!” и „Нареди ни да умрем и ще го направим!”

Целта на събитието е за пореден път да осъди опита за преврат на фона на международните критики за арестите, осъществявани от турските власти през последните седмици.

Днес Истанбул беше напълно блокиран в неделния ден заради свръх мерки за сигурност за заключителният „митинг в защита на демокрацията”, който започна в 17:00 ч.

На трибуната са министрите, депутатите и държавният глава Реджеп Ердоган. Митингът трябва да сложи точка на всекидневните подобни прояви, започнали след опита за преврат на 15 юли.

Ердоган обяви от трибуната, че ще одобри смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази законодателна промяна.

Лидерът на опозиционната Партия на националисткото движение Двелет Бахчели заяви, „виждам как Турция грее с гордост. Тук има надежда и ще има надежда. Започваме ново пътуване“.

„Хората са се изправили, научили на урок терористите и предателите от 15 юли“, добави той. Според него превратът е бил „поредният опит да се нападне и разруши Турция“.

Премиерът Бинали Йълдъръм каза, че живеещият в Съединените щати турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен ще бъде докаран в Турция и ще плати цената за неуспелия опит за преврат в страната миналия месец.

Митингът се организира под наслов: „Голямата среща на демокрацията”, като според организаторите целта е „да се съберат всички милеещи за демокрацията и да се отдаде почит на геройски загиналите в отпор на метежа близо 250 души”. Мястото за митинга бе предвидено да побере 3,5 милиона души.

Изградена е специална сцена - 300 техници се занимаваха с това през последните три дни. Звуковите уредби са с безпрецедентна мощност, така че думите на ораторите да се чуват на 1,5 км разстояние.

За полицейската охрана на събитието се грижат около 13 000 души. Над 700 медици и повече от 100 линейки има на място.

Затворен за движение през целия ден беше огромен участък от крайбрежния път.

Заключителният митинг в защита на демокрацията се излъчва на живо и в Пенсилвания, САЩ, където живее обвиненият в организиране на опита за преврат проповедник Фетхуллах Гюлен.

По нареждане на президента Реджеп Ердоган митингът се предава в реално време и в 80 турски провинции, където по площадите са монтирани огромни видео-стени.

Анкара започна да се съмнява в поголовната чистка

Турски генерал за връзка на ЦРУ с опита за преврат

Ердоган поиска прошка от народа и от Бог

„В едно и също време всички ще бъдем на крак и заедно – за един народ, едно знаме, една родина, една държава. Няма държава в държавата, какво означава паралелна държава? Знаете ли още къде ще има екран – в Пенсилвания, посланията ни ще се слушат там, където е неотложно“, заяви Ердоган, цитиран от всички турски медии. Той подчерта, че поддръжниците на преврата са равностойни на терористи.

Мащабните арести и уволнения в отговор на опита за преврат, засегнали над 60 хил. души в цялата страна, продължават с пълна сила, стотици студенти, творци, в това число комедиен артист, учени, преподаватели, крупни бизнесмени и др. са задържани по подозрение за връзки с групировката на Гюлен.

Вчера турските власти съобщиха за ареста на 36-годишния Серкан Гьолге, експерт в НАСА и завърнал се в отпуск в родния си град Антакия, провинция Хатай. Областният управител Ерджан Топаджа е издал заповедта за задържането му с аргумента, че по данни от разузнаването американският гражданин с турски корен е получил образованието си в училищата на Гюлен в Турция, по-късно с негова помощ се прехвърлил в САЩ за магистратура и докторат, след което е започнал работата си в НАСА и е бил вербуван за агент.

При обиска у него е намерена банкнота от 1 долар със серията „F“, която според службите за сигурност е с валидността на удостоверение за членство в организацията на Гюлен.