Още по темата

Властите в Турция за пръв път признаха, че при чистката, започнала след неуспешния опит за военен преврат на 15 юли, може да са допуснати „грешки”.

Анкара призна тона на фона на силни критики в чужбина и двама високопоставени служители заявиха, че в безмилостната чистка след метежа може да са направени грешки.

Ако има грешки, ще ги поправим”, каза вицепремиерът Нуран Куртулмус,

но репресиите срещу хора, подозирани, във връзки с Фетулах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организирал опита за смяна на властта, вече засегнаха армията, съдебната система, образованието и медиите. Негови хора имало и в партийнитередици, които били разчистени. 

Турският външен министър дори поиска от България "предател", свързан с Гюлен. 

Куртулмус каза на пресконференция, че гражданите, които не са свързани със симпатизантите на Гюлен, трябва да са спокойни.

„Други обаче ще платят цената”, изтъкна вицепремиерът.

Близо 19 000 души са в предварителен арест, а над 60 000 бяха уволнени.

Очевидно в отговор на ширещата се зад граница тревога от действията след метежа, премиерът Бинали Йълдъръм призна, цитиран от Анадолската агенция, че някои задържани от държавната администрация може да са били третирани несправедливо.

Защо Турция разпусна елитната президентска гвардия?

Йълдъръм заяви, че чистката в Турция не е приключила

„Ще направим разграничение между тези, които са виновни, и тези, които не са”, обеща Йълдъръм. 

Междувременно се разразява пореден скандал между Германия и Турция

заради протеста в защита на Ердоган вчера. При митинга в подкрепа на турския президент, на който според някои информации е имало 40 000 души, е трябвало да се излъчи реч на Ердоган на видеостена. Местен съд обаче забрани излъчването на речта.
 
В резултат на това Турция призова временния германски посланик, за да се оплаче официално от решението.
 
Германия обяви, че отношенията с Анкара минават през труден период, но призоваването на техния дипломат е обичайна процедура.

В същото време Анкара отзова посланика си в Берлин заради шествието в Кьолн. 

Ердоган се радва на голяма подкрепа сред 3-милионната турската диаспора в Германия, дом на 1,5 млн. турски граждани, които имат право да гласуват на избори. Основаната от Ердоган управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи подкрепа от 60% в диаспората по време на последните парламентарни избори в Турция през ноември миналата година. Резултатите са по-добри и от тези, които партията получи в самата Турция.