Още по темата

Журналистът Илхан Андай и политологът Андрей Райчев коментираха опита за военен преврат срещу правителството в Турция в студиото на „Здравей, България“ по NOVA. Според Андай Ердоган защитава Турция от Фетуллах Гюлен, а Райчев е на мнение, че метежът е дело на ислямисти.

“След преврата следват мерките, които трябва да последват, когато една структура наречена паралелна държава иска да измести официалната държава. Излиза, че след 15 юли в България всички сме експерти по това как се прави военен преврат, а от вчера вече и какво означава диктатура.

Всички мерки, които се предприемат – това се нарича изкореняване на структурата, която Ердоган нарича терористична.

Учителите и те са звена в огромната паралелна държава на проповедника Фетуллах Гюлен“,

каза Андай.

Андрей Райчев пък смята, че опитът за преврат е дело на ислямисти. „В Турция в борбата за демокрация няма да остане демокрация, но има борба за демокрация”, каза той.

„В Турция има комунистическа партия, в която има кюрди, има социалдемократи, има националисти и кемалисти. Всички те до един подкрепиха Ердоган и нито един от тях не е за преврата. Това говори, че

опитът за преврат е ислямистки”,

обясни Райчев.

А Илхан Андай добави: „Заради това, че кемалистите не излязоха на улицата в онази нощ не се стигна до гражданска война и в тази връзка все още не можем да говорим за диктатура. Има симптоми, но те могат да бъдат тълкувани по различен начин”.

Целият разговор с тях гледайте във видеото:

За връзка с ислямисти говори и професор Сьонер Кагаптай от Института за близкоизточна политика във Вашингтон, но според него те са инструмент на самия президент Реджеп Ердоган.

Думите на професора се цитират от сръбския в. „Блиц“. Силите, които президентът Реджеп Тайип Ердоган изведе на улиците да предотвратят преврата, не са сили на либерализма и демокрацията, не са дори обикновени консервативни привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието, пише днес изданието.

Един детайл от нощта, в която Турция беше разтърсена, показва може би най-добре, че професорът има основания за тази позиция, отбелязва вестникът. Когато най-сетне се обади, Ердоган го стори чрез апликацията Фейстайм.

Никой не знаеше къде се намира турският президент, но призивът му даде резултат.

По улиците бързо излязоха „обикновени граждани да защитят демокрацията“.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Събралите се маси, които фанатично защитават турския президент, не само че послушно излязоха на улиците, но това продължава – пет дни след опита за преврат стотици хора стоят на истанбулския площад Таксим,

Но Ердоган заложи не само на картата на защита на демокрацията. Асото от ръкава му бе ислямът и непрякото призоваване със защитата на държавата да се защитава и вярата.

В призивите към хората да излязат по улиците се включи и Диянетът, държавната Дирекция, която контролира всички джамии. Четени бяха молитви за излизане на улиците, а имамите открито застанаха на страната на Ердоган.

Това, което трябваше да бъде призив към защита на демокрацията и държавата, се превърна в

религиозна мобилизация, каквато не е виждана в Турция от края на Османската империя,

смята професор Кагаптай. По улиците излязоха най-крайните, дори ислямисти и джихадисти, а не обикновените граждани. „Призивът за защита на Ердоган не беше призив за защита на демокрацията, а призив Ердоган да бъде политически подкрепен по религиозно задължение. Тази мобилизация изведе на улиците ислямисти и джихадисти, които още остават на улиците и не са се върнали по домовете си.

Ден след ден в Турция продължават събиранията и се отправят многобройни призиви към молитва, с което отбраната на Ердоган се превърна в политико-религиозно задължение“, смята професор Кагаптай.

Страхът, който от дни е обхванал Турция, особено Анкара и Истанбул – главните сцени на сблъсъци между армията на Ердоган и пучистите, накара гражданите са се оттеглят в домовете си. Обществените мероприятия са анулирани и малцина имат смелостта са се обадят чрез социалните мрежи или публично, пише в. „Блиц“.

Още за неуспешния преврат в Турция:

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

Ердоган превзе цялата власт, оглави съвета за сигурност

Вече нищо не може да спре Ердоган?

Има ли риск от нов опит за преврат в Турция