Още по темата

Всякакви оценки за това каква е дупката в КТБ са счетоводни оценки. Истината ще бъде ясна, когато бъдат разпродадени активите на КТБ.

Това заяви Владимир Каролев, съветник на икономическия министър, в предаването "Здравей, България" на Нова ТВ.

Той поясни, че не данъкоплатецът изплаща пасивите на банката, а влоговете на клиентите на банката.

"Тази сума се плаща от хората, които имат депозити в банката.

Фондът за гарантиране на влоговете не е държавна институция. Неговите пари се формират от 0,5% от всеки депозит, който влезе в банката. И тази схема работи по цял свят", коментира още Каролев.

Икономистът поясни, че съдия-изпълнител от името на КТБ може да влезе единствено в дружество, което е взело директно кредит от КТБ и не си връща заема.

"Вестниците "Уикенд", "Телеграф", "Монитор" се печатаха в чисто нова печатница, направена с кредит от КТБ за 62 млн. евро. Това става миналата година. Месец преди да падне КТБ, тази печатница спря да си изплаща кредити, лизингови вноски. Есента всички вестници бяха преместени в печатницата на "Труд" и "24 часа". И тази нова печатница сега не работи – тя е във фалит. Седи в банката, защото синдиците в банката ще я продават и някой ще я купи евтино", прогнозира журналистът Иван Бакалов.

Близо 5 млрд. лева са лошите кредити в Корпоративна търговска банка (КТБ) към края на март,

сочи финансовият отчет на банката в несъстоятелност, публикуван на сайта на Българската фондова борса, цитиран от БНР.

Това означава, че над 99 % от кредитния портфейл на банката е класифициран като "нередовен".

В отчета за първото тримесечие синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев посочват, че кредитният портфейл на банката, обявена във фалит, продължава да се влошава.

В края на миналата година, когато лицензът на банката вече беше отнет, лошите кредити бяха над 97 на сто. В края на март редовни са заемите в размер на 34,7 млн. лева, което прави 0,7% от целия кредитен портфейл. След приспадането на провизиите той е малко под 712 млн. лева. Начислените провизии за покриването на загуби са малко над 4,2 млрд. лева.

КТБ е на загуба, като в края на март тя е в размер 10,4 млн. лева.

Въпреки това активите на банката са се увеличили с малко над 2 на сто спрямо края на миналата година. В края на март те са малко над 1,8 млрд. лева. Увеличението се дължи на превалутирането между левове и щатски долари.

В отчета синдиците декларират, че от началото на специалния надзор на 20 юни миналата година до момента сделки със свързани лица не са правени. Данни относно цесиите и прихващанията няма.