Виновни ли са 5G мрежите за коронавируса
Източник: iStock
47

Ч овешката история е доста разнообразна, но има някои общи елементи. Един от тях е, че новите изобретения обикновено се посрещат с голяма доза скептицизъм преди да бъдат приети. Мобилните мрежи от пето поколение (5G) изглежда също ще попаднат в тази част на историята.

5G мрежите са очаквани с голям ентусиазъм от индустрията. Чрез тях ще може да се развихрят доста смели разработки в сферата на Интернета на нещата, умните градове, автономните автомобили и т.н. Те ще дадат и повече свобода на потребителите, като предложат много по-високи скорости и ще се справят с по-голямото натоварване и потребление.

Според някои твърдения обаче, 5G мрежите имат и своята тъмна страна. Първо се започна със странни публикации, че 5G влияе на птиците. След това, че вреди на хората. И докато подобни страхове и митове с приблизително еднакво съдържание се появяваха периодично за всяко поредно “G”,  сега митовете за 5G мрежите се „прилепиха“ и към коронавируса Covid-19.

Първоначално се появиха идеи, че коронавирусът се разпространява през 5G мрежите и се препоръчваше хората да настроят телефоните си да приемат само 3G или 4G сигнал, за да не може вирусът да ги достигне. Ако се опитате да направите това ще е безуспешно - просто у нас няма 5G мрежи, а и вероятността устрoйството ви просто да не поддържа 5G e приблизително 99%. Tъй като подобен сценарий е твърде нелеп дори и за най-нискобюджетния филм, той не успя да придобие голяма популярност и бързо беше изместен от друго „творение“.

На пръв поглед то звучи една идея по-правдоподобно: Честотният диапазон на 5G мрежите е такъв, че влияе негативно на човешкия организъм и имунната система. Те отслабват и човек става по-лесна мишена за коронавируса. Ако не сте съвсем наясно как работят мобилните технологии и нямате диплома по имунология, много вероятно е да се притесните.

За всеобщо щастие, това също не е вярно. Първо, 5G мрежите работят в честотен диапазон, който е безопасен за здравето на всички организми. При това, в по-голямата си част този диапазон вече се ползва от други технологии и G-та от години без да е предизвикал смърт на птици по света, и да е предизвикал пандемии сред хората. Освен това, технологията се подчинява на доста стриктни здравни, регулаторни и технически стандарти. Тези стандарти в частта електромагнитни излъчвания се препоръчват от Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP). Някои държави имат доста по-строги изисквания от препоръчаните от ICNIRP, като България е сред тях. 5G мрежите се вписват без проблем в настоящите 45 до 100 пъти по-строги изисквания за максимално допустими нива на електромагнитно излъчване. Нещо повече, в края на февруари британският регулатор OFCOM обяви резултати от измервания на работещи в реална среда 5G мрежи - електромагнитните излъчвания са много по-ниски от ICNIRP препоръчителните нива.

Източник: iStock

Второ, няма никакво научно доказателство за каквато и да е връзка между 5G мрежите и влошаването на здравето на хората. Световната здравна организация също казва, че досегашните проверки не показват рискове. Все пак се правят и допълнителни анализи за ефекта върху здравето на всички радиочестоти, които ще се използват по света от 2022 г.

През март Международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP) е осъществила мащабно и продължило седем години проучване на новата технология. “Наясно сме, че общността е загрижена за безопасността на 5G и се надяваме, че актуализираните указания ще помогнат на хората да се успокоят”, каза д-р Ерик ван Ронген, председателят на ICNIRP.

Досега обаче няма каквито и да е индикации за нещо нередно. USA Today отбелязва, че някои от мрежите във Великобритания работят с 99% по-ниски нива от препоръчаните максимални стойности от СЗО. Би Би Си отбелязва, че най-високата измерена стойност е едва 0.039% от препоръчания максимум. Няма и абсолютно никакви заявени притеснения в диапазона под 6GHz, който е ключов за 5G.

Пред агенция Reuters Марвин Зискин, професор по радиология и медицинска физика, коментира, че излагането на 5G излъчване не е с натрупване и не влияе негативно върху биологическите фактори на организмите.

Организацията за проверка на факти и публикации FullFact също категорично обори теориите, че 5G влияе на здравето или по какъвто и да е начин помага на коронавируса. „Историята няма никаква научна стойност, както и други дезинформации, целящи да разсейват от темата за контрол на COVID-19 епидемията”, казва д-р. Джонатан Самет от Университета за обществено здраве на Колорадо.

Накратко, всички фалшиви новини по темата се възползват от дългогодишните конспирации за потенциалните вреди от мобилните телефони, които обаче така и не се реализират въпреки огромната популярност и потребление на тези устройства. Разчита се на липсата на информираност на хората и на все още бавно изграждащия се навик да проверяват източниците на новини.

Науката е категорична, че коронавирусът и 5G мрежите нямат нищо общо помежду си. Технологията е напълно безопасна за здравето на всички организми и тя нямаше да бъде допусната до реализация, ако това не беше така или имаше колебания за потенциални проблеми.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности