13

С траните от Г-20 ще инвестират над 5 трилиона долара в световната икономика, за да преодолеят финансовите последици от пандемията от коронавирус. Това се казва в заключителното изявление на срещата на върха на държавните глави на Г-20, проведена днес във формат на видеоконференция.

Лидерите на Г-20 се ангажират да "направят всичко възможно и да използват всички налични политически инструменти, за да сведат до минимум икономическите и социалните щети, причинени от пандемията".

СЗО: Разпространението на COVID-19 в Европа се забавя

"В момента предприемаме спешни и решителни мерки в подкрепа на нашите икономики", се казва в документа. 

"Влагаме повече от 5 трилиона долара в световната икономика като част от целенасочени фискални политики, икономически мерки и гаранции за противодействие на социалните, икономическите и финансовите последици от пандемията от коронавируса".

Путин: Русия може да победи COVID-19 за по-малко от 3 месеца

Лидерите на Г-20 смятат, че подобни мерки "ще позволят на световната икономика бързо да стане на крака и ще положат солидна основа за запазване на работните места и възстановяване на икономическия растеж". 

Те също така инструктираха министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 редовно да координират действията за бързо реагиране на пандемията от коронавирус, както и да установят тясно сътрудничество с международни организации за бързото предоставяне на необходимата финансова помощ. 

В допълнение, лидерите на Г-20 приветстваха вече предприетите мерки от националните централни банки, Международния валутен фонд и Световната банка.

Единен фронт

Страните от Г-20 ще действат като единен фронт в борбата срещу пандемията от коронавирус, като основните приоритети ще бъдат спасяването на живота на хората, защита на доходите и работните им места, поддържане на финансова стабилност и възстановяване на растежа.

"Безпрецедентната коронавирусна пандемия е силно напомняне за нашата взаимосвързаност и уязвимост. Вирусът не знае граници", се казва в изявлението. "Ние сме решени да настъпим с единен фронт срещу тази обща заплаха."

"Ние не възнамеряваме да щадим усилия за защита на живота на хората, техните доходи и работни места, възстановяване на финансовата стабилност, рестартиране на икономическия растеж и това да бъдем още по-силни след пандемията. Необходимо е да се сведат до минимум прекъсванията на търговските и производствените вериги, както и да се предостави помощ на всички страни, които се нуждаят от нея“, се казва в изявлението. То подчертава, че страните от Г-20 възнамеряват да направят всичко необходимо за преодоляване на пандемията, като работят в сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО), Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ), ООН и други международни организации".

Ръководителите изразиха също "благодарност и подкрепа" към лекарите и всички здравни работници, "които са на първа линия в борбата срещу пандемията".

Допълнителни стъпки

Лидерите на Г-20 са готови да реагират бързо и да предприемат допълнителни стъпки, които ще са необходими за борба с разпространението на новия коронавирус.

"Готови сме бързо да реагираме и да предприемем допълнителни действия, които ще бъдат необходими. Изразяваме готовността си да се съберем отново, ако ситуацията го изисква", се казва в документа.

"Уверени сме, че като работим в тясно сътрудничество, ще преодолеем тази пандемия", заявиха участниците в срещата.

Помощ за СЗО

Лидерите на Г-20 се договориха да отпуснат средства на Световната здравна организация (СЗО) за справяне с пандемията от коронавируса.

"Ние се ангажираме незабавно да предоставим ресурси на Фонда за отговор на СЗО ...", се казва в изявлението. "Призоваваме всички страни, международни организации, частния сектор, благотворителни организации и лица да допринесат за тези усилия", допълва то.

Свободна търговия

Лидерите на Г-20 призоваха за координирани действия за подкрепа на свободната, предсказуема и стабилна международна търговия в условията на пандемията, причинена от новия коронавирус, обещавайки да запазят пазарите си отворени.

"Ние се ангажираме да продължим да работим заедно за улесняване на международната търговия и за координиран отговор без ненужна намеса в международните комуникации и търговия", се казва в документа от три страници.

"Потвърждаваме отново целта си да осигурим свободни, справедливи, недискриминационни, прозрачни, предвидими и стабилни условия за търговия и инвестиции и да поддържаме пазарите си отворени", се подчертава в комюникето.

Защо в Германия починалите от коронавируса са по-малко

Отбелязва се, че спешните ограничителни мерки, въведени от повечето страни в отговор на пандемията, ще бъдат "целенасочени, пропорционални, прозрачни и временни". Задачата за оценка за влиянието на пандемията върху търговията е възложена на съответните министри на всяка от страните от Г-20.

Заетост на населението

Страните от Г-20 призоваха Международната организация на труда (МОТ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да наблюдават въздействието на пандемията върху световната заетост.

Координирана помощ

Лидерите на Г-20 призовават Световната здравна организация (СЗО), Международния валутен фонд (МВФ) и групата на Световната банка (СБ) да координират своите усилия, в това число с частния сектор, за подпомагане на страните с развиващи се икономики във връзка с огнището на новия коронавирус.

"Ние бързо и решително ще работим с водещи международни организации, особено СЗО, МВФ и СБ, както и с многостранни и регионални банки за развитие, за да внесем обмислен, последователен, координиран и бърз финансов пакет, с цел да запълним всички пропуски в техните инструменти. Готови сме да засилим глобалните мрежи за финансова сигурност: настоятелно призоваваме всички тези организации да продължат да засилват координацията на своите действия, включително с частния сектор, за да подкрепят развиващите се страни, които са изправени пред сътресения в социалната сфера, икономиката и здравеопазването във връзка с COVID-19", се казва в изявлението.

Информираност

Страните от Г-20 призоваха Международния валутен фонд и Световната банка да ги информират за последиците от пандемията от коронавируса.

"Ние приветстваме стъпките, предприети от МВФ и Световната банка за подпомагане на нуждаещите се страни, използвайки всички инструменти в координиран глобален отговор. Молим ги редовно да информират Г-20 за въздействието на пандемията, техния отговор и политическите препоръки", се отбелязва в комюникето.

В документа се казва още, че страните от Г-20 "ще продължат да се справят с дълговите рискове в страните с ниски доходи вследствие на тази пандемия".

Световната банка предоставя 160 млрд. долара на потърпевшите от коронавируса страни

Световната банка (СБ) възнамерява да предостави помощ в размер на 160 милиарда долара на държави, засегнати от пандемията от коронавируса. Това обяви президентът на СБ Дейвид Малпас, изказвайки се на срещата на високо равнище на лидерите на Г-20, проведена във формат на видеоконференция.

"СБ полага усилия да предприеме спешни мерки в отговор на пандемията от коронавируса. Нашите цели са да намалим времето за възстановяване след пандемията, да създадем условия за икономически растеж, да подкрепим малките и средни предприятия и да защитим бедните и уязвимите слоеве на населението. Вчера (25 март), представих на нашия съвет програма, която може да осигури финансова помощ в размер на 160 милиарда долара през следващите 15 месеца", каза Малпас.

Той добави още, че СБ "осъществява нови проекти, свързани с COVID-19 в 56 страни."

"В 24 държави преструктурираме съществуващи проекти, за да насочим средства за спешни случаи", каза шефът на СБ.

Пускат български граждани от чужбина дори и с изтекли документи

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, в речта си на срещата на върха на лидерите на Г-20, посочи необходимостта от "финансова помощ на уязвимите домакинства, големи и малки предприятия, за да могат те да оцелеят и бързо да се върнат на работа".

"В противен случай ще са нужни години, за да се преодолеят последиците от мащабните фалити и съкращения", заяви ръководителят на МВФ. 

Тя призова международната общност също да подкрепи развиващите се икономики, така че те да могат да преодолеят тежестта на кризата и да помогнат за възстановяване на икономическия растеж.

Георгиева помоли също лидерите на Г-20 да подкрепят удвояването на финансовия фонд от 50 милиарда долара, за да се помогне на бедните страни и страните със средно ниво на доходи да се справят с последиците от пандемията. Ръководителят на МВФ призова също страните от Г-20 рязко да увеличат обема на ликвидността, както беше направено по време на световната финансова криза през 2008 г.

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още акттуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 31 минути

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 1 час

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Според полицията това е рутинен случай

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 3 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 3 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 3 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 3 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 3 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 4 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 4 часа

Трите модела идват в България през май

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 4 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 4 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 4 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 4 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 4 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 5 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации