16

П андемията от COVID-19 достигна до над милион и половина души по света, а смъртните случаи се увеличават с всеки изминал ден. Вирусът, пред който сме изправени и в България, е непознат и агресивен, което доведе до въвеждането на редица извънредни мерки.

ООН предупреждава за разпространението на COVID-19 в конфликтни зони

Пандемията изправи повечето държави в света пред сериозни избори дали да се ограничават свободи. В редица региона беше въведен вечерен час, а войници – включително в Европа – бяха изкарани по улиците, за да помагат в борбата срещу новия коронавирус. Силите за сигурност обаче имат и други проблеми, за които да мислят: докато за по-голямата част от света пандемията е най-тежката глобална криза от поколения насам, то за терористите, престъпните синдикати и въоръжените групи, тя представлява възможност.

Усилията за борба с COVID-19 отклоняват вниманието на правителствата, които пренасочват значителни ресурси от програми за борба с престъпността и тероризма към здравните системи и прилагането на извънредните мерки около пандемията.

COVID-19 в Близкия изток – ръст на заболели и военно напрежение

Така например, Пентагонът смята да изтегли военна сила и техника от сензитивни райони като Субсахарска Африка и Близкия изток, за да ограничи разпространението на коронавируса, след като стана ясно, че стотици моряци са поставени под карантина на няколко самолетоносача. Примерът на САЩ вероятно ще бъде последван и от европейски държави. По този начин се създават възможности за транснационални терористични организации, които в нормални условия не биха имали. Подобни групи се възползват от създалия се вакуум в сигурността и политическата власт.

„Ислямска държава“ е в центъра на притесненията на разузнавателната общност както във Вашингтон, така и в Брюксел. Организацията наскоро публикува нов апел към симпатизантите си да подновят атаките си в западния свят и мюсюлманските страни, и най-вече в Сирия и Ирак.

Ситуацията с коронавируса в Иран излиза извън контрол

Джихадистите от нигерийската групировка Боко Харам, отговорни за едни от най-тежките атаки в Африка, увеличиха натиска си върху правителствата в Западна Африка. Само за месец загинаха близо двеста войници в Чад, Нигер и Нигерия. Малката африканска държава Буркина Фасо, където Франция има сериозни интереси, е пред колапс заради дейността на Ал Кайда. Западноафриканските войски бяха принудени да стартират съвместна военна операция през последните дни в отговор на засилената дейност на радикалните групи.

Изместването на фокуса към борбата с пандемията даде възможност на ирански милиции да засилят атаките си по американските и британски сили, разположени в Ирак. САЩ решиха да предадат контрола на три бази на иракската армия, като запазят малки контингенти, но е факт видимото преструктуриране на военна сила, породено от COVID-19.

В Сирия „Ислямска държава“ до такава степен стана отново видима, че силите на правителството на Башар Асад използват въздушни удари по позиции на групировката. Джихадистите атакуват все по-яростно както подкрепените от САЩ кюрдски сили, така и режима на Асад и бунтовниците в Северна Сирия.

Повече от 18 години война, ще има ли мир в Афганистан

Наблюдатели предупреждават от година насам, че джихадистите изграждат мрежите си наново и реално не са напускали териториите на бившия си „халифат“, но ударите от COVID-19, нанесени на всяка една държава в Близкия изток са достатъчно тежки, за да има единен отговор в момента.

В Източна Сирия има бунтове в затвори с членове на ИД. В Йемен саудитската коалиция се принуди да обяви едностранно спиране на огъня, след като стана ясно, че коронавирусът се разпространява и сред членовете на кралската фамилия. Крал Салман е в изолация, както и синът му принц Мохамад бин Салман заедно с основните министри.

Защо войната в Сирия е далеч от своя край

Икономическите последици от пандемията също създават възможности за действие на въоръжени групи. Блокадите на цели градове и провинции, нарушаването на доставки и прекъсването на търговски пътища може да доведе близо половин милиард души по света до бедност според изследване на организацията „Оксфам“. Това е изключителен шанс за групировки, които разчитат на уязвимостта и бедността за налагане на своето влияние.

Радикални организации като „Ислямска държава“ и Ал Кайда са само част от примерите. В Южна Америка наркокартелите също се задействат – след кратък кризисен период заради затварянето на граници от местните правителства, има все повече сигнали, че картелите се съвземат и реално престъпната им дейност е незасегната, както се предполагаше от експерти в началото на пандемията.

Сблъсък на интереси в Средиземно море тресе ЕС и НАТО

В Италия, където наложените мерки ограничиха действието на мафията, има опасения, че престъпните синдикати ще използват тежката икономическа ситуация с предлагане на заеми и помощ за банкрутирали местни бизнеси. В същото време Интерпол се принуди да издаде специално предупреждение, след като е отчетено значително увеличение на хакерските атаки срещу болници и жизненоважна инфраструктура от началото на пандемията от COVID-19.

ООН: Пандемията от коронавируса не е картбланш за погазване на правата на човека

И все пак, въоръжените групи и радикални организации също пострадаха от пандемията. От Хизбулла в Ливан до хутите в Йемен, всички се подготвят за заплахата от разпространението на вируса. Тези организации са изправени пред същите проблеми, както която и да е държава.

Хизбулла, например, мобилизира 25 000 здравни работници и доброволци. Същите действия предприеха и хутите в Йемен, също и про-иранските милиции в Сирия и Ирак. В Южна Америка, престъпните групи в Рио де Жанейро се наеха да наглеждат спазването на мерките в гъстонаселените предградия, където бразилското правителство има малко влияние. 

В края на март генералният секретар на ООН Антиниу Гутереш призова въоръжените групи по света да свалят оръжия, за да могат заедно с правителствата да подготвят единен отговор срещу COVID-19. Мнозина не се съобразиха с апела, но други се съобразиха.

В Колумбия, т.нар. Национална освободителна армия – една от малкото останали бунтовнически групи в страната – обяви спиране на огъня за целия април. Във Филипините правителството и комунистическите бунтовнически групи обявиха примирие заради коронавируса, което е едно от малкото подобни спирания на огъня за десетилетия на конфликт, отнел живота на над 40 000 души. Апела на Гутереш беше последван в Камерун, където от години има вражди между франкофоните и англофилите, както и от престъпните групи в Южна Африка.

Защо Франция и ЕС засилват военно присъствие в Западна Африка

Анализатора предупреждават, че ще отнеме дълго време и значителни ресурси, за да могат международните институции и правителствата да възстановят усилията си за борба с престъпните групи, радикалните организации и милициите в зоните на конфликти.

Някои страни, като Иран, продължават да подкрепят действията на формации в Сирия и Ирак, въпреки огромния брой заразени на своя територия, защото това е един от начините да упражняват влияние въпреки пандемията.

Кристалина Георгиева: Пандемията ще предизвика най-тежката рецесия от Голямата депресия

Световните институции няма скоро да изместят фокус от COVID-19, защото вирусът представлява сериозна опасност за сигурността и дори целостта на държави в конфликт, в който интереси имат западни държави и световни лидери като Русия и Китай. Коронавирусът предизвика нови бежански вълни също така, което експерти по сигурност предупреждават, че може да се засили като тенденция до края на годината.

Липсата на достатъчно ресурси в момента, както и промяната на военната стратегия заради COVID-19, със сигурност ще промени конфликтните зони, а с това и предизвикателствата, пред които ще се изправят ЕС и САЩ в периода след постепенното отшумяване на коронавируса.


Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обвинителен акт срещу Божков и още девет души</p>

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Божков и още девет души

България Преди 35 минути

Обвинението твърди, че са нанесени щети за близо 560 млн. лева на държавния бюджет

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 45 минути

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 2 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 3 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 3 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 3 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 4 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 4 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 4 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 4 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 4 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 5 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 5 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 5 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 5 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден