13

З а години напред коронавирусът ще промени начина, по който пазаруваме, пътуваме и работим.

Всеки икономически шок оставя наследство. Смъртоноснният коронавирус няма да бъде по-различен, пише в своя статия Bloomberg.

Испански специалист: Лекарите знаят как да се справят с коронавируса

Голямата депресия стимулира отношението "няма не искам", което определя моделите на потребителите в продължение на десетилетия. Хиперинфлацията във Ваймарската република все още преследва германската политика.

Финансовата криза в Азия остави региона в ситуация на най-голямото натрупване от валута в света. Съвсем наскоро световната финансова криза през 2008 г. предизвика стопиране на зрелите демокрации, което все още отеква, а работниците са с ниски приходи от заплати през десетилетието оттогава.

COVID-19: Китай си отдъхва, 83% са оздравели

Този път спешна е ситуацията за общественото здраве,

която разтърсва световната икономика. Само за няколко седмици за хората в засегнатите райони стана привично да носят маски, да се запасяват с най-необходимото, да отменят социални и бизнес събирания, да зачеркват планове за пътуване и да работят от вкъщи. Дори държави със сравнително малко случаи вземат много от тези предпазни мерки.

Ще бъдат ли отложени матурите заради коронавируса

Следите от подобни навици ще траят дълго,

след като блокирането заради вируса отпадне, действайки като спирачки при поискване. От страна на предлагането, международните производители са принудени да преосмислят къде да купуват и произвеждат своите стоки - ускорявайки промяната след търговската война между САЩ и Китай, ще бъдат изложени на риска да разчитат на един източник за компоненти.

Танева: Няма място за паника, не пазарувайте излишно

В света на белите якички работните места са увеличили опциите за работа от разстояние и промени – възвестявайки нова ера, в която работата от дома е все по-голяма част от обичайния график на хората.

"След като бъдат създадени ефективни политики за работа от дома, те вероятно ще се запазят", казва Карън Харис, управляващ директор на консултантската група Bain’s Macro Trends Group в Ню Йорк.

Нови случаи на COVID-19 в България, заразените вече са 43

Университетите, ужилени от забрани за пътуване, ще разнообразят чуждестранната си студентска база и училищата ще трябва да бъдат по-добре подготвени да продължават да работят онлайн, когато прекъсванията налагат затварянето им.

Туристическият сектор е свидетел на най-драстичния удар,

тъй като полетите, круизите, хотелите и мрежата на бизнеса, които се хранят от сектора, се борят за оцеляване. Докато туристите без съмнение няма да искат да изследват света и да се отпуснат отново на плаж, може да отнеме известно време, преди да се възстанови индустрията, която наема около един на всеки 10 души.

Пустите улици на шумната доскоро Италия

Вирусът също обърна перспективите на икономическата политика и създаде нови приоритети.

Централните банки отново са в авариен режим, докато правителствата копаят все по-дълбоко, за да намерят пари за подпомагане на затруднените сектори. Хигиената засилва правителствените и корпоративните програми - например Сингапур вече планира да въведе задължителни стандарти за почистване.

"Това избухване на епидемия е безпрецедентно по отношение на характера си на несигурност и свързаното с него социално и икономическо въздействие", казва Казуо Мома, който преди време ръководеше паричната политика в Банката на Япония. 

По 1000 лв. на месец за всички медицински лица, борещи се с коронавируса

"По-строгият контрол на границите, по-широкото застрахователно покритие и трайните промени в моделите на работа и пътуване до работа са само част от микроикономическите промени, които ще останат дълго след вируса", посочва още той.

В Китай,

където вирусът за първи път изригна в Ухан в края на миналта година, върховният законодателен орган вече наложи пълна забрана за търговия и консумация на диви животни на фона на предупрежденията на учените, че смъртоносният коронавирус е мигрирал от животни към хора. Очакват се допълнителни строги хигиенни правила, които ще ускорят пренасочване на предпазливите потребители към онлайн пазаруването, подобно на това как епидемията от САРС от 2003 г. промени навиците на пазаруване на хората към избягване на търговските центрове.

Анализ на Bain & Company установи, че в Китай ще се забележат ясно изразени незабавни промени в здравеопазването, тъй като все повече и повече рудиментарни проверки се извършват по онлайн канали, за да се избегне рискът от замърсяване в препълнени чакални и отделения.

Десетки българи блокирани на границата между Сърбия и Хърватия

Правителствата могат да похарчат много повече за здравеопазване, за да избегнат огромните разходи, свързани с епидемиите, сочи нов документ за макроикономическото въздействие на вируса, публикуван от институцията Brookings и в съавторство с Уоруик Маккибин и Рошен Фернандо от Австралийския национален университет.

"Глобалната общност би трябвало да инвестира много повече за превенция в бедните страни", казва Маккибин. Той също беше съавтор на предишен документ, според който епидемията от САРС през 2003 г. е струвала 40 милиарда долара на световната икономика.

Кои обекти работят и кои не по време на извънредно положение

Тъй като никой не знае как ще се развива вирусът или каква ще бъде крайната цена за икономиката и хората, икономистите предупреждават срещу конкретни прогнози. Възможно е голяма част от засегнатите сфери да се върнат към нормална активност, след като избухналата епидемия бъде овладяна, е мнението на нобеловия лауреат Едмънд Фелпс от Колумбийския университет.

"Мисля, че повечето фирми и със сигурност огромните компании в САЩ и на други места няма да пропуснат да се върнат към нормалните бизнес практики", коментира той.

Икономисти като Пол Шиърд, старши сътрудник на Училището Кенеди на Харвардския университет, също предупреждават, че тъй като няма два еднакви икономически шока, далеч не е сигурно какво наследство ще остави този.

Фабрицио Пагани, бивш съветник на министър-председателя на Италия, използва предишни шокове за ориентиране.

"Шокът при доставката на петрол през 70-те години доведе до първите усилия за енергоспестяване и ефективност", казва той. 

"Шокът от търсенето, определен от голямата финансова криза, беше основание за нова, доста радикална регулаторна рамка в банковия и финансовия сектор".

Този път той очаква промени във всичко - от онлайн училища и дистанционно обучение до индустриална стратегия, когато съществуващите бизнес модели се преработят.

Катрин Джъдж, експерт по финансови пазари и регулиране в Колумбийския университет, казва, че американската банкова катастрофа през 2008 г. е оставила дълбоки белези, като подхранва разделителната политика и намалява нивата на жилищна собственост. Настоящата криза също ще има отражение.

"Дългите дискусии за това как да се обнови системата на здравеопазването в САЩ може да се възползват от обновеното чувство за неотложност, което да позволи структурни промени".

Как ще се отрази това на политическата сцена ще бъде ключово.

Номинираният от демократите за кандидат президент Джо Байдън прави план, който ще се основава на Закона за достъпни грижи на Барак Обама. Междувременно президентът Доналд Тръмп понижава риска за американската икономика, създаден от коронавируса, и се стреми да хвърли вина за пандемията върху други страни за това, което той нарече "чужд вирус".

Джеймс Баутън, който десетилетия е служил в Международния валутен фонд, включително като историк на фонда, посочва срива в Южна Корея и Индонезия като катализатор на промяната, при условие че правителствата действат.

"Само при криза правитествата са способни да обединят хората да приемат необходими, но болезнени реформи. 
Всяка криза всъщност е и възможност", каза той. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 12 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 12 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 13 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 14 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 14 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 14 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 14 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"