44

М инистър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, както и редица политици поздравиха българските медици по повод на Световния ден на здравето.

А президентът Румен Радев посети УМБАЛСМ "Пирогов" и също поздрави всички медици за празника.

Ето какво написа премиерът във Фейсбук:

"Скъпи лекари, медицински сестри, санитари, фармацевти и лаборанти, поздравявам Ви по случай Световния ден на здравето и професионалния празник на здравните работници в България! Поклон пред Вашата човечност, сила и огромна отговорност да се грижите за другия. Тази година посрещаме празника в различна обстановка.

Световен ден на здравето: Подкрепете мед. сестри и акушерките

Намираме се в криза, която завари неподготвени всички държави в света. Врагът е невидим, непознат. За някои изглеждаше безобиден в началото, но днес ни е изправил пред тежко изпитание. В тази битка срещу епидемията няма нужда от нападатели, всички сме защитници. Само ако сме единни и отговорни можем да изградим защитна стена срещу заразата. С нея ще браним не само себе си, но и ближния. Защото щетите върху икономиката, колкото и да са тежки, ще ги възстановим рано или късно. Човешкият живот обаче е незаменим. Само здравият човек дори да се препъне, ще има сили да се изправи и да продължи пътя си.

Броят на заразените с коронавирус у нас е 565

Днес всички заедно полагаме усилия и търпим лишения в ежедневието си в името на здравето. През годините съм успявал безпогрешно да усещам недоволството на хората, да чувам критиката им. И никога не съм оставал безразличен. Това ще продължи и занапред. Днес обаче ситуацията е различна. Виждам каква тежест понася всеки заради борбата срещу епидемията. Но Ви уверявам, че всичко това си струва.

Предприетите действия от нас дават резултат. Колкото повече дисциплина и отговорност покажем сега, толкова по-бързо и по-леко ще преминем през пика на епидемията. Нито една мярка обаче няма смисъл, ако не се прилага от всички навсякъде. Допуснем ли отклонение или разхлабване - последиците ще са страшни и непредвидими. Вече изказах своята почит към лекарите. Те са герои. Но да си герой днес означава и да спазваш мерките. Така също спасяваш животи.

Още една ваксина срещу Covid-19 започва тестове

Не мога да Ви обещая, че след това предизвикателство всичко ще бъде както преди, но Ви давам дума, че ще положа всички усилия България да продължи пътя си напред. Благодаря на българските лекари и на всички български граждани за това, че в такива трудни моменти показват колко силен и достоен народ сме, обединен вече 13 века в една голяма кауза – да пребъде България.

Днес се прекланям с чувство на гордост пред всеки един български гражданин. Към всеки един от Вас. Защото всеки е герой. Ще продължа да се боря за здравето Ви преди всичко. И категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не.

Приеха окончателно промени в Закона за извънредното положение, депутатите остават без заплати

Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки. Предпочитам да преживеем редица несгоди, но да останем живи. И така да излезем от кризата. Защото държавата - това сме всички ние и всеки един живот е безценен. Това е и ще продължи да бъде нашата философия!"

Президентът Румен Радев посети УМБАЛСМ "Пирогов" и каза следното:

"За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин".

Това каза президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

"За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, ако държите да се равнявате по президента, както разбрах от вашите изказвания, има лесно решение: кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати", обърна се президентът към депутатите.

Източник: БГНЕС

"Фактът, че имаме 30 заразени медици е достатъчно тревожен и ще призова да се оборудват по-бързо с лични предпазни средства и всички останали болници", каза още президентът.

Здравният министър Кирил Ананиев, както и редица депутати също поздравиха българските медици.

Ето какво написа Ананиев:

"УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ, ЗЪБОЛЕКАРИ, ФАРМАЦЕВТИ, ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ И РАБОТЕЩИ В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,

Днес отбелязваме Световния ден на здравето – 7 април. Поводът да се обърна към всички Вас, работещите в българската здравна система, е Вашият професионален празник. Сега, повече от всякога, обществото ни се уповава на Вас, на Вашите знания и опит.

От първо лице: Как се прибраха българите, блокирани в Австрия

България и светът са изправени пред предизвикателството да се справят с пандемията от COVID-19. Това е изпитание за всяка здравна система, за всяка сфера от живота ни - такъв, какъвто го познаваме, но най-вече за физическото, психическото и духовно здраве на всеки човек.

Условията да преодолеем изпитанието са две – да бъдем персонално отговорни, пазейки собственото си здраве, да предпазим и околните. Другото условие – държава, медицински специалисти и гражданско общество да работят заедно, като добре смазана машина, в името на общия ни интерес – да спечелим битката и да излезем от нея по-силни и единни.

В този момент особено важни са професионализмът и експертизата на всички Вас - българските лекари, професионалисти по здравни грижи, зъболекари и фармацевти. Въпреки неизбежното физическо изтощение и екстремните условия, при които работите, Вие неизменно сте до Вашите пациенти. Едновременно с това давате на гражданите спокойствието, че при необходимост ще получат качествени и навременни медицински грижи. Трудът, който полагате, е основание отношението на не малка част от обществото към Вас да бъде преосмислено. Днес Вие пишете едни от най-тежките, но и най-поучителните страници в историята на българското здравеопазване.

Урсула фон дер Лайен: България е пример, че солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз

Заради натоварването, на което сте подложени, особено онези от Вас, които сега са на първа линия, имате подкрепата на обществото ни. Това е и смисълът на днешния празник – да Ви засвидетелстваме уважението, което заслужавате.

Честването на празника ще бъде по-различно – ще премине в напрегната работна среда. Въпреки че Вашите лица са скрити зад предпазни маски и защитни очила, знайте, че имате безрезервната признателност на всички нас!

Благодаря Ви, че сме заедно!

Бъдете здрави и горди със своето призвание!

Честит празник!"

Корнелия Нинова:

Даниела Дариткова:

Цвета Караянчева:

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 12 минути

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Свят Преди 14 минути

Имал е поне пет големи изригвания в сряда

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 38 минути

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 54 минути

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 1 час

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор