Още по темата

Русия знае за готовността на България да се върне към проекта "Южен поток", но са необходими "железобетонни гаранции", заяви пред журналисти руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект, а сега само едни намерения не са ни достатъчни, необходими са ни абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер. А такива няма", подчерта Путин.

Реализацията на проекта Турски поток за доставка на газ за Турция не подлежи на съмнение, тя може да започне в скоро време, подчерта руският държавен глава на пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

"Отначало гледахме на "Турски поток" дори не като на алтернатива на Южен поток, а като възможност за разширяване на сътрудничеството в газовата сфера и с Турция, и с Европа. Една част от Турски поток беше предвидена изключително за вътрешните потребители в Турция във връзка с нарастващата потребност и растежа на икономиката на страната. Днес говорихме за това, тази част въобще не подлежи на никакво съмнение, тя може да започне да се реализира в съвсем скоро време", посочи руският президент.

"Газпром" вече е започнал преговори с турската страна по реализацията на "Турски поток", уточни руският министър на енергетиката Александър Новак. По думите му двамата президенти не са обсъждали въпроса за отстъпка от цената на газа при реализирането на проекта.

Строителството на първия участък от газопровода може да приключи през втората половина на 2019 година, каза Новак, подчертавайки, че без европейски гаранции е възможно изграждането само на една тръба от "Турски поток".

Пред журналистите в Санкт Петербург Путин посочи, че турското правителство е взело политически решения по проектите АЕЦ "Аккую" и газопровода "Турски поток".

Русия и Турция се разбраха и за туристите, и за сирийската криза

Ердоган се извинил на Путин за сваления самолет 

Ердоган ухажва Путин, но той ще бъде големият губещ

Турция ще предостави статут на стратегическа инвестиция на проекта атомната електроцентрала и е готова да осигури доставки на газ до Европа през "Турски поток", отбеляза турският президент Ердоган след срещата си с руския си колега.

Той увери, че страната му възнамерява да достигне годишен стокообмен с Русия от 100 милиарда долара.

Русия възнамерява поетапно да отменя ограниченията спрямо турските компании, каза от свия страна Путин.