Още по темата

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че държавата ще вземе всички мерки в отговор на стачките, които разтърсват Франция преди откриването на Европейското първенство по футбол и отправи призив към всички да проявят отговорност.

„Ще бъда извънредно внимателен и бдителен и ако се налага да се вземат решения, те ще бъдат взети”, каза Оланд в Тюл, в южна Франция.

„Отправям призив всеки да прояви отговорност”, продължи президентът. „Ако държавата трябва да изпълни дълга си, тя ще вземе всички необходими мерки, за да посрещне хората и да им осигури транспорт, да направи така, че мачовете да протекат в условията, изисквани от сигурността”.

С над 2,5 милиона запалянковци, които се очакват на Евро 2016, френските власти са наясно, че дори и да вземат всички необходими стъпки за предотвратяване на терористични атаки, няма подобно нещо като нулев риск.

Полицията в Париж се притесни, че няма да се справи и се наложи да помоли правителството да затвори големите и известни фен зони, за да с избегнат рисковете. Наети са и 13 000 частни охранители.

Американските и британските власти предупредиха гражданите си да стоят далеч от масовите спортни прояви, както и от метрото и други съоръжения, които са „потенциални мишени на терористите“.

Службите за сигурност във Франция направиха близо 30 тренировки из градове в страната, с които се подготвяха за бомби, химически оръжия и дори атаки с дронове.

Междувременно служителите в железопътния транспорт, обслужващ Стад дьо Франс, където днес се открива Евро 2016, предупредиха, че ще стачкуват в петък.

Париж, който се възстановява от наводненията от миналата седмица е заринат с боклук, тъй като и работниците, отговорни за почистването и сметосъбирането, стачкуват.

Вижте още за Евро 2016 - извън терена

5 оправдания, за да гледате на спокойствие Евро 2016

10 от най-горещите жени на футболисти от Евро 2016

Кой ще спечели най-много на Евро 2016

Протестите срещу планираните от правителството трудови реформи продължават в цяла Франция.

Властите предвиждат да се даде възможност на бизнеса по-лесно да наема и уволнява работници, както и да удължава работната седмица от сегашните 35 на 46 часа. Тези планове предизвикват гнева на синдикатите, които смятат, че така се дава възможност за нарушаване правата на трудещите се.