Още по темата

Картата на Европа може да се прекрои не само заради излизането на Великобритания от ЕС, за което се обявиха 51,9 на сто от поданиците на кралицата. 

Германия и Финландия искат референдуми за членството в Европейския съюз, а повторен референдум за оставане в Обединеното кралство вече е одобрен от Шотландия. 

Всеки трети германец е за референдум за членството на страната в ЕС

Според резултатите от проучване на изследователски институт Emnid, публикувано в „Билд ам Зонтаг“, 29% от анкетираните подкрепят тази идея, а 63% са против.

По-голямата част от германците (63%) съжалява за резултата от референдума във Великобритания и само 11% оценяват положително резултата от гласуването.

Безразлични към решението на британците да напуснат ЕС са 20% от германците.

Близо 70% от анкетираните са съгласни, че ЕС следва да бъде реформиран. 

На провелия се на 23 юни референдум 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (т.нар. Брекзит - от Британия и изход), а 48,1% се обявиха срещу това. Общо 17,4 млн. души са предпочели „Брекзит“, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в Общността. Категорично в подкрепа на напускането гласуваха Англия и Уелс, докато Лондон, Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставането в съюза. Сега трябва да бъде задействан член 50 от Лисабонския договор за излизането на Острова от ЕС. Процедурата може да отнеме две години, но може и повече, ако всички страни членки се съгласят. Вчера обаче представители на страните основателки се обявиха за по-бързо напускане на Великобритания. 

Дейвид Камерън подаде оставка

Българи на Острова на двата полюса за "Брекзит"

Путин: Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики

Финландци вече започнаха да събират подписи за референдум за излизане от Европейския съюз.

Според Финландска радио-телевизионна компания „Юлейсрадио” документът вече е подписан от около 10 хил. души.

Настроения за референдум за ЕС вече има и в Словакия. 

Крайнодясната словашка парти „Наше Словенско“ (Наша Словакия), която е представена в парламента, обяви, че след “Брекзит“ ще започне да събира подписи за референдум за излизане на Словакия от Европейския съюз, предаде АФП.

„Крайно време е Словакия да напусне този потъващ Титаник“, написа ръководителят на партията Мариан Котлеба в профила си във Фейсбук. Затова още в понеделник ще започнем да изпълняваме предизборното си обещание – ще събираме подписи за референдум за излизане на Словакия от ЕС, изтъква той.

Брекзит: Как ще се отрази на България и българите

Турция: Кралството излезе, да влезем ние

Словакия – страна с население 4,5 милиона души, присъединила се към ЕС през 2004 и към еврозоната пет години след това, ще поеме от 1 юли ротационното председателство на Европейския съюз.

На парламентарните избори през март партията на Котлеба направи пробив, спечелвайки 14 места в 150-местния национален парламент, в който мнозинство има управляващият ляв център. 

Вече е одобрен и нов референдум за независимост на Шотландия от правителството. 

През септември 2014 г. предложеният от шотландските националисти референдум за независимост завърши с поражение. 55% гласуваха срещу отделянето на Шотландия от Великобритания. Лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди по-рано Лондон, че ако англичаните гласуват за излизане от ЕС, едно такова решение може да повлече след себе си провеждането на втори референдум в родината на уискито.

Искат нов референдум във Великобритания

Лондончани събират подписи. Искат да останат в ЕС

Междувременно милиардерът финансист Джордж Сорос прогнозира, че разпадът

на ЕС след Брекзит ще бъде неизбежен. Човекът, който „счупи” Банката на Англия през 1992 г., когато той заложи срещу паунда и накара Великобритания да излезе от единния европейски валутен механизъм, а това му донесе печалба от 1,5 млрд. паунда, публикува свой анализ в сайта Project Syndicate.

Сорос пак спечели на гърба на Великобритания

"Сега катастрофалният сценарий, от който мнозина се опасяваха, се реализира, правейки разпадането на общността практически неизбежно", посочва Сорос. "В крайна сметка, Великобритания може да е сравнително по-добре без ЕС, може и да е по-зле, но нейната икономика и народът й ще пострадат доста в краткосрочен средносрочен план", казва инвеститорът.