Още по темата

Докато европейските лидери се отърсват от шока Брекзит, потребителите се радват на евтината британска лира.

Много българи използват момента, за да пазаруват изгодно от британски сайтове.
 
Когато магазините по улиците не ни предлагат търсеното, с няколко клика обикаляме магазините в интернет, разказва Нова ТВ

Димитър е управител на фирма за доставка на стоки от Англия. Обичайно по това време бизнесът е замрял. Но не и сега, когато лирата се срива.

„По това време хората вече са в отпуски и наближава летният сезон и онлайн търговията замира, поръчките намаляват, но при нас в момента има ръст като цяло на поръчките”, обясни Димитър Божков.

Причината - цената на продуктите в сайтовете е без промяна. Но не и стойността на лирата в последните дни.

И след обезценяването ѝ, просто ни е по-изгодно да пазаруване. 

„Ефектът от излизането на Великобритания и целият този хаос на пазарите, освен поевтиняване на паунда, е и поевтиняване на еврото. Така че, ако американци си пазаруваха от сайтове във Великобритания, щяха да спечелят повече, доста повече. Тъй като еврото също спадна, а ние все пак сме вързани с еврото, е по-малък, но все пак го има”, обясни Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 
 
Освен по-евтино за купувачите, сривът на лирата се оказва изгоден и за българите,

занимаващи се с доставка на стоки от Англия. 
 
„Стойността на нашите разходи в Англия като наеми, заплати и т.н, съответно ние тук печелим левове, а плащаме в паунди и колкото е по-нисък паунда, толкова е по-изгодно за нас”, обясни Калин Костов, собственик на сайт за доставки. 
  
„В момента получаваме страшно много доставки от САЩ в Англия, които ако са над определена стойност, те също са обмитявани и хората си заплащат допълнително, но пак им излиза по-евтино да си купят в щатите, да го изпратят в Англия и ние да им го донесем тук”, обяснява Калин Костов. 
 
Междувременно рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс“ (S&P)

понижи кредитния рейтинг на Великобритания от ААА до АА заради референдума в страната, на който беше решено тя да напусне ЕС.

След вота друга агенция - „Мудис“, също промени своята перспектива за Великобритания от положителна на „негативна“, съобщава в. „Индипендънт“.

Последните новини около Изхода: 

Меркел: ЕС оставя Великобритания сама да реши кога да напусне

След Брекзит: Създават европейска свръх държава 

Залози за главния виновник за Брекзита, скрил потеклото си 

Брекзит връща кривите банани във Великобритания

Британците масово питат "Гугъл": Какво е ЕС

Франция вече не иска да пази гърба на Англия