Още по темата

До трима намаляха кандидатите за премиер на Великобритания, след като сегашният Дейвид Камерън обяви, че ще се оттегли през октомври, а приемникът му ще трябва да поведе страната към Брекзит. 

На първия тур от избора за нов лидер на Консервативната партия в страната спечели британският вътрешен министър Тереза Мей. 165 от парламентарните представители на торите подкрепиха 59-годишната Мей.

Мнозина наричат Мей "Желязната лейди" и смятат, че тя ще поведе страната като Маргарет Тачър. 

Втори по популярност сред петимата кандидати е министърът на енергетиката Андреа Лийдсъм, зад която застанаха 66 депутати.

Министърът на труда и пенсиите Стивън Краб декларира, че се оттегля и дава "подкрепа от цялото си сърце" на фаворитката. Краб получи едва 34 гласа при първото гласуване на депутатите консерватори. 

Юнкер: Тъжните герои на Брекзит си отиват

Залози за главния виновник за Брекзит, скрил потеклото си 

След неуспеха си в първия тур кандидатурата на министъра на отбраната Лиъм Фокс отпада от надпреварата, тъй като е събрала най-малка подкрепа - 16 гласа.

Наследникът на Камерън трябва да бъде определен до 9 септември.

Следващия тур е на 7 юли, а в него освен Мей и Лидсъм, участие ще вземат правосъдният министър Майкъл Гоув.

Пред новия ръководител на торите и изпълнителната власт ще стои сложната задача да управлява Великобритания в сложната обстановка след решението за напускане на ЕС, както и да договори с Брюксел възможно най-добрите условия за излизане от съюза. На 23 юни британските взеха решение да напуснат ЕС - 51,9 на сто гласуваха за Брекзит, а 48,1 за оставане. 

Миналата седмица стана ясно, че Бо-Джо,

както британските таблоиди наричат Борис Джонсън, няма да се кандидатира за премиер. След Брекзита бившият кмет на Лондон се смяташе за логичен приемник на Камерън, той е известен и с нестандартния си политически стил. Националистът Найджъл Фарадж в понеделник подаде оставка като лидер на ЮКИП, но остава евродепутат. 

Трезвият политически подход и ясните формулировки

– с това днешният министър на вътрешните работи напомня на британците на Маргарет Тачър, „Желязната лейди” от 80-те години. Мей определя себе си като политик, годен да се справи с трудностите на всекидневието.

Кралицата проговори след Брекзит

Член 50, за който говорят всички, писан за Лондон

Под нейно ръководство правителството започна да прилага „радикална програма от социални реформи”, за да „направи Великобритания страна, която работи за всеки, независимо кой е и какъв е произходът му”, заяви Мей. По въпроса за миграционната политика Тереза Мей, която беше застъпник на запазване на членството в ЕС, се придържа към твърда линия. Мей е известна и благодарение на речта си, произнесена през 2002 година, в която тя нарече консерваторите "nasty party" (гадна, отвратителна партия). И въпреки че торите, както посочи тогава Мей, са затънали в корупция и скандали, до момента те се разкайват и изглеждат „непривлекателно”.

Кои са все пак и останалите двама кандидати? 

Майкъл Гоув: Двойникът на Джонсън

Издигането на кандидатурата на британския министър на правосъдието Майкл Гоув стана малко неочаквано. Той е убеден радетел за Брекзит и бивш съратник на Борис Джонсън. В интервю за сп. „Spectator” Гоув изтъкна, че е решил да се кандидатира, понеже Джонсън не можел да управлява партията. Дотогава 48-годишният политик повтаряше, че няма намерение да се съревновава за поста.

До началото на парламентарната си кариера Гоув работи като журналист във в. „Таймс”. Близък приятел е с Дейвид Камерън и финансовия министър Джордж Озбърн. Гоув има значителен дял в модернизирането на партията, което позволи на торите да се върнат на власт през 2010 година.

Андреа Лидсъм: В центъра на таблоидите

Още една ревностна радетелка за излизането на Великобритания от ЕС е Андреа Лидсъм.

„Нека извлечем максимума от Брекзит!”, написа Лидсъм в блога си, след като обяви, че ще се кандидатира за лидерското място в консервативната партия.

След Брекзит: Предлагат създаване на европейска свръхдържава

Британците масово питат в "Гугъл": Какво е ЕС?

Бивш банкер, през 2010 година Лидсъм става депутат, а след изборите през 2015 година – министър на енергетиката. Заедно с Борис Джонсън участва в многобройни дебати по телевизията във връзка с референдума за членството в ЕС и привлича вниманието на булевардната преса. Лидсъм често е критикувана за популистките си, а понякога и расистки коментари.