Още по темата

Великобритания ще загуби достъпа си до единния пазар на Европейския съюз, ако не приеме правилата на ЕС за свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция след заседанието на Съвета на Европа.

„Казахме, много ясно, че правителството на Обединеното кралство трябва да декларира желанието си да напусне. Но бихме искали това да се случи възможно най-скоро,” подчерта Меркел.

Тя също така предупреди, че „няма да има никакви преговори преди Великобритания официално да обяви, че излиза” от ЕС.

„Европейските лидери заявиха ясно днес, че достъпът до единния пазар изисква приемане на всичките четири свободи, включително свободата на движение“, посочи от своя страна председателят на Съвета на Европа Доналд Туск. За британците „няма да има единен пазар „по избор”, допълни той.

По-рано подалият оставка британски премиер Дейвид Камерън заяви, че ще остави на своя наследник активирането на процедурата по излизането от ЕС.

Туск също така посочи, че следващата среща на европейските лидери без Великобритания ще се състои на 16 септември в Братислава.

„Едно нещо стана ясно от нашия дебат. Европейските лидери са напълно решени да останат обединени“, каза Туск.

Междувременно Испания поряза стремежите на Шотландия за оставане в ЕС. Страхувайки се това да не създаде прецедент, който да подхрани желанието на Каталония за независимост, властите в Мадрид се противопоставиха на отделни преговори с шотландците.

„Испанското правителство е против всякакви преговори с когото и да било, освен британското правителство. Великобритания напуска и заедно с нея всички, които съставляват Обединеното кралство“, посочи испанският премиер Марио Рахой след днешната среща на Съвета на Европа.

Дейвид Камерън подаде оставка

Българи на Острова на двата полюса за "Брекзит"

Британци искат да стават ирландци след Брекзит

Той получи подкрепата и на френския президент Франсоа Оланд.

„Шотландия демонстрира намерение да бъде член на Европейския съюз. Въпреки това този въпрос е част от преговорите с Лондон. Тези преговори трябва да се провеждат с цялото Обединено кралство, а не с части от него“, заяви Оланд.