Още по темата

Резултатът от референдума във Великобритания очаквано стана главна тема за коментари в социалните мрежи в Турция, но реакциите на управляващите са по-скоро предпазливи и само донякъде остри, предава кореспондентът на БГНЕС.

И докато в "Туитър" и "Фейсбук" доминират саркастичните подмятания към правителството от типа: "Обединеното кралство излезе от ЕС, да влезем ние", то премиерът Бинали Йълдъръм откровено захапа вече бившия си колега Дейвид Камерън заради неотдавнашното му изявление, че

Турция може да стане член на ЕС през 3 000-а година.

"Европейският съюз трябва да се откаже от политиката на изолация на другите страни от региона и да се придържа към по-мащабни позиции и намерения за бъдещото си развитие. Ние сме твърдо за засилване и укрепване на този съюз, от него зависи мирът на Европа и перспективите на гражданите му.

Британският премиер построи кампанията за оставането на страната в ЕС и използва фактора Турция, като си позволи редица странни и непонятни квалификации по адрес на Анкара. Независимо от това, избирателите му показаха, че не считат позицията на Камерън за Турция за правилна и му заложиха капан. И както той постави някакви срокове за членството ни в ЕС, така и британският народ сам му постави срок", коментира Йълдъръм на брифинг пред журналисти.

Той отбеляза, че след окончателния финал на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС, решението за това членство ще бъде прието от турския народ.

Това е естествено, ние ще реализираме необходимите действия, ще приключим подготовката и когато настъпи денят, последното решение ще вземе турският народ, посочи премиерът Йълдъръм.

След реакцията на вицепремиера Мехмет Шимшек, който предупреди, че въпреки всичко кутията на Пандора е отворена, в официалния си акаунт в "Туитър" и колегата му Нуреттин Джаникли се изяви с остро съобщение, в което сравни британците с мишки, бягащи от потъващ кораб.

Той прогнозира, че след като

Великобритания първа напуска кораба, разпадът на ЕС вече е започнал.

Само преди два дни пред студенти в словото си президентът Реджеп Ердоган бе повече от категоричен, че британците няма да излязат от ЕС и ще гласуват разумно, но това стана повод днес за осмиващи коментари в социалните мрежи по адрес на политическото му "далекогледство".

Европейският съюз и Анадола трябва да се обединят, за това настоя министърът по евроинтеграцията Юмер Челик, който подчерта разочарованието си от напускането на Великобритания и поднесе уважението си към решението на британците.

"Турция е европейска държава и европейска сила и този факт не се променя от това, че още не членуваме в ЕС. Разширяването на Евросъюза не трябва да поставя религиозни и географски бариери, напротив. И ние това сме го казвали неведнъж на Европа.

Турция непременно и на всяка цена трябва да стане член на ЕС,

ЕС трябва да се обедини с Анадола“, посочи с надежда Челик. 

Брекзит - основна тема в социалните мрежи

Борисов: Лош ден за Европа, последствията ще са за всички

Паника на световните борси заради Брекзит

Дейвид Камерън подаде оставка

От своя страна вицепремиерът и говорител на правителството на Турция Нуман Куртулмуш заяви, че оттук нататък основното предизвикателство за ЕС е да създаде европейска армия, това е общият механизъм за защита и ако Европа пренебрегне това, разпадът ѝ е гарантиран.

Според Куртулмуш резултатите от британския референдум разкриват политическите различия в Обединеното кралство.

"Крайно наложителен е механизмът за обща защита на държавите в ЕС и той се съдържа в изграждането на единна армия. Опитах се да постигна нещо по въпроса чрез Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ), но провалът на Европа е именно в тази точка. Затова ако не се сформира европейската армия, ще станем свидетели на разпада на ЕС", коментира Куртулмуш.

Той подчерта, че с "Брекзит" започва нова ера в световната политика и Турция ще следи внимателно за всички развития.  

"Турция трябва да бъде много силен участник в глобалната конкуренция и трябва да вземем всички мерки, за да можем да влезем в ЕС", каза още вицепремиерът Куртулмуш.