Още по темата

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е под натиск да подаде оставка заради „злорадството“ си след решението на Великобритания да излезе от ЕС и представянето на „брекзит” като шанс за по-голяма европейска интеграция.

Това е заявил германски министър пред британското издание „Сънди Таймс“, допълвайки, че според канцлера Ангела Меркел Юнкер се е превърнал в „част от проблема“.

„Юнкер имаше време и отново реагира срещу общия интерес и неговата реакция спрямо британския референдум донесе вреда“, посочва министърът, допълвайки, че не е време за институционални спорове. По неговите думи натискът срещу Юнкер ще става все по-голям, а Меркел „ще трябва да се справи с това следващата година“.

Изказванията на председателя на Европейската комисия по повод Северна Ирландия и шотландската независимост, и най-вече срещата му с шотландския първи министър Никола Стърджън, са били възприети като „ненужно провокативни“ в Берлин.

Юнкер е един от основните двигатели на идеята за засилване на европейския федерализъм, която се разглежда като една от причините за реакцията срещу ЕС във Великобритания.

Германският канцлер, която в момента е един от най-влиятелните политици в Европа, не е единствена по отношение на критиките срещу Юнкер.

Малко след като станаха известни резултатите от референдума за „брекзит” на 23 юни чешкият външен министър Любомир Заоралек призова Юнкер да подаде оставка.

След Брекзит: Предлагат създаване на европейска свръхдържава

Британците масово питат в "Гугъл": Какво е ЕС?

Анализатори: Няма да има никакъв „брекзит“

Първият дипломат на Прага заяви, че след вота не може да си представи председателя на Европейската комисия като правилния човек за поста.

„Не искам да призовавам никого (да подава оставка – бел. ред.), но... някой в ЕС трябва да обмисли напускане, тъй като („брекзит“ - бел. ред.) е отговорност, която някой трябва да поеме“, посочи той. Заоралек също така допълни, че Юнкер не е направил достатъчно, за да предотврати излизането на Великобритания от ЕС.