Още по темата

Социологът Андрей Райчев смята, че Обединеното кралство може да се разпадне. Това мнение той изрази в коментар за Брекзит в „Здравей, България“ по Нова ТВ.

„Англичаните не знаеха какво правят.

Има проучвания, че 12% от хората, които гласуваха за излизане на страната от ЕС, ако знаеха, че наистина ще се стигне до напускане, нямаше да гласуват по този начин”, обясни той.

„Ако Великобритания излезе от ЕС, Шотландия ще излезе от Великобритания и ще влезе в ЕС. Северна Ирландия е с неизвестна съдба. Обединеното кралство може да стане разединено кралство”, коментира още Райчев.  

Според него Брекзит може да доведе до проблеми дори в кралското семейство. „Има огромен династичен проблем. Елизабет II е кралица на Англия и Шотландия, а ако те се разделят, как ще изглежда това? Тя ще е кралица на кого? Мен, ако питате, не е изключено кралицата да абдикира”, прогнозира Райчев.

„Кралицата излезе пред нацията и какво каза: „Вижте, аз съм още жива“. Да жива си ти, ама извинявай, много важни работи стават.

Така че нищо чудно да видим Уилям (бел.ред. внука на Елизабет II) крал на есен“, смята социологът.

„Европа реагира добре, Брекзита много плашеше Европа и имаше опасност да тръгнат референдуми, но вместо това рязко се вдигнаха проевропейските настроения. Европа реагира със скупчване, а не с разбягване“, заключи той.

Целия разговор с Андрей Райчев гледайте във видеото: