Още по темата

Германската Федерална разузнавателна служба през 2013 година е подслушвала правителствата на десетки страни от Европейския съюз и партньори от НАТО.

Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби в Германия. Междувременно в Бундестага се обсъжда затягане на контрола над разузнаването - вижте във видеото.

„Особено интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от ЕС и НАТО в целия свят”, посочва ДПА.

Германското разузнаване е следило 3,3 хиляди обекта, между които има държавни глави и правителствени ръководители, министри, военни учреждения. Обектите на най-високо ниво са били „няколко десетки”.

Отначало, след разкритията на агента на ЦРУ Едуард Сноудън стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия. После скандалът обаче доби друг обрат – оказа се, че американците са били подпомогнати в следенето на европейските си обекти от германските служби. Скандалът вече струва поста на шефа на германското разузнаване Герхард Шиндлер.

Шпионин в стил мистър Бийн нахлу при Обама и Путин (видео)

Ф. Форсайт призна, че е бил шпионин на МИ6

ФБР обяви, че е арестувало руски шпионин в Ню Йорк

От Федерална разузнавателна служба нееднократно са изтъквали, че след разкритията на Сноудън през 2013 година практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена.

Последните данни обаче могат да създадат дипломатически трудности за германското правителство, особено на фона на сложната ситуация в ЕС след Брекзит.