Още по темата

Резкият спад на лирата в резултат на референдума във Великобритания ще се отрази благоприятно на онлайн търговията, но само леко, заяви за БТА председателят на Българската асоциация за електронна търговия Петър Ванчев.

Според него търговците ще започнат да измислят различни механизми как да намалят загубите. Освен това „част от цените ще бъдат бързо компенсирани, тъй като част от стоките не са с британски произход и спадът в паунда ги оскъпява като внос“.

Ванчев не очаква българите да започнат масово да поръчват стоки от Англия:

„Не очаквам да има сериозен "бум" в покупките от британски онлайн магазини, поради простата причина, че качествените стоки в повечето от тях остават твърде скъпи за повечето българи“.

Все пак тези, които имат навици да пазаруват от Англия, ще продължат да го правят, при това малко по-изгодно.

Той добави, че „по-скоро може да се наблюдава ръст при продажбите на сайтовете, препродаващи британски стоки на българския пазар. Голяма част от сайтовете за спортни стоки и дрехи, всъщност препродават закупени от най-големия във Великобритания онлайн магазин спортни стоки“, коментира още експертът.

Той допълва, че заради огромната конкуренция доста от сайтовете умишлено занижават цените, а разкриването на още онлайн магазини може да ги принуди да „оперират на ръба на възможното“.

Повече от една трета от британските граждани ще трябва да ограничат по-големите покупки, след като на референдума Обединеното кралство гласува за излизане от ЕС, сочат резултатите от допитване.

„Тези дни ще е много изгодно да се пазарува от британски сайтове. Това се нарича нестабилност на пазарите”, каза преди дни и банкерът Левон Хампарцумян.

Според проведено проучване на Острова пък става ясно, че 37% от запитаните британци са признали, че е много вероятно да ограничат разходите си за телевизори, мебели, обзавеждане на банята и почивки.

Хората са загрижени за икономиката на страната, а трима от всеки петима британци се тревожат за перспективите за британската икономика и са убедени, че „Брекзит” ще се отрази зле на личните им финанси.