Още по темата

Минути след полунощ българско време - 22:00 часа местно, започнаха да излизат първите резултати от проучвания за гласовете на британците - "за" или "против" оставането на страната в Европейския съюз. 

Проучване на социологическа агенция "Югов" (YouGov) сред 5000 гласували на британския референдум показва 52 процента, дали вота си за оставане срещу 48 процента за излизане на Великобритания от ЕС. 

Според данни на групата "Leave EU" (групата, която е за напускане, или още Брекзит - от изход и Великобритания), процентите са обратните - 52 са за напускане на Съюза, а 48 за оставане. 

Друго проучване - на Ipsos MORI, дава още по-голяма преднина "за" ЕС и осем процента разлика - 54 за оставане и 46 на сто за Брекзит. 

Това не са екзитполове. 

Избирателната активност е много висока,

предаде Sky news. Според анализатори това е в полза на лагера за оставане. 

Активността е била 67,3 процента. При последните общи избори във Великобритания избирателната активност е била 66,1%.

Първите коментари

Лидерът на британската Партия на независимостта (UKIP) Найджъл Фарадж смята, че Обединеното кралство по-скоро ще остане в ЕС: 

"Изглежда кампанията "Remain" ("Оставам") днес ще спечели", каза Фарадж, който сам водеше кампанията за излизане на страната от ЕС.

Бившият кмет на Лондон и един от най-видните застъпници на излизането от Общността Борис Джонсън написа след затварянето на секциите в "Туитър": Демокрацията е сервирана, сега чакаме поръчката на хората: 

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън благодари на онези, които гласуваха за запазване на отношенията между Лондон и Брюксел.

В профила си в Туитър Камерън написа: "Благодаря на всички, които гласуваха за Великобритания, която ще бъде по-силна, по-сигурна и по-богата в Европа".

Над 80 британски депутати евроскептици от Консервативната партия са подписали писмо с молба до премиера Дейвид Камерън да остане начело на правителството, независимо от резултата.

В същото време лирата поскъпна рекордно от септември насам

- тя вече е 1,50 долара. Това също говори за оставане на Великобритания в ЕС, пише анализаторът от BBC Камал Ахмед. 

Официалните резултати ще постъпват от 382 местни избирателни района през цялата нощ, а окончателните резултати трябва да бъдат обявени сутринта по различно време за различните градове.

В момента гласовете се броят. 

В същото време лошите метеорологични условия в някои райони вероятно ще са в полза на Брекзита: 

Наводненията в южната част на Англия прекъснаха гласуването и доведоха до преместването на някои от избирателните секции. 

Букмейкъри смятат, че Великобритания ще остане в Европейския съюз след референдума

и оценяват шансовете на този резултат на около 90 процента, съобщава агенция Bloomberg.

Най-големият букмейкър в Ирландия Paddy Power Betfair Plc посочва, че

вероятността Великобритания да остане в състава на ЕС е 92 на сто.

Вчера тази вероятност се оценяваше на 77 процента.

Други компании дават приблизително същата оценка, посочва агенцията.

Анализаторът на Betfair Наоми Тотън казва, че по-големият брой на залозите са направени в полза на запазване членството на Великобритания в ЕС. Направени са залози в размер на 4 милиона паунда. 

Как изглеждат утрешните вестници на Острова

"Дейли Мирър" избира цялата челна страница да е по темата - снимката е целувката между ЕС и Острова, а заглавието "Проект Ре-обединение". Преди референдума обществото бе разделено на "Проект "Страх" и "Проект "Омраза". 

Челната страница и на "Sun":