Още по темата

Лондон и Брюксел поставиха начало на първите официални преговори за излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз.

„Днес ние започваме преговори за методичното изтегляне на Великобритания от ЕС“, заяви преди началото на разговорите главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние при посрещането на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис в централата на Европейската комисия в Брюксел.

Мей: Предстои труден развод, подкрепата за нея намалява

ЕС иска 100 млрд. евро за Брекзит

 

Меркел: ЕС вече не може да разчита на САЩ и Великобритания

От своя страна Дейвис отново повтори, че ще опита да постигне

„силно и специално партньорство“ с ЕС.

„Ние започваме тези преговори с положителен и конструктивен тон, решени да построим едно силно и специално партньорство с нашите съюзници в Европейския съюз“, посочи той.

След първата сесия от преговорие Барие сподели, че срещата е била „важна“ и „полезна“. На съвместната пресконференция с Дейвис, Барние избори три ключови теми, които трябва да бъдат уредени в първия етап на преговорите – гарантирането на правата на гражданите от двете страни на Ламанша, уреждането на „сметките"“и всички поети финансови ангажименти, и запазването на споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия.

Той каза, че днес двамата с Дейвис са

постигнали споразумение за датите, организацията и приоритетите в преговорите

и допълни, че очаква с нетърпение да работи в тясно сътрудничество със своя събеседник. "Целта ни е да имаме една седмица за преговори всеки месец и да използваме останалото време да работим по предложения и да обменяме такива", каза главният преговаряш от страна на Еврокомисията.

„Винаги ще работим с Обединеното кралство и никога против Обединеното кралство“, каза Барние. Очакванията си как ще протекат преговорите занапред, той сподели, цитирайки Жан Моне, един от основоположниците на днешния Европейски съюз, с думите:

„Не съм нито оптимист, нито песимист. Аз съм просто решителен“.

Дейвис отговори на това с цитат на Уинстън Чърчил, който гласи: „Песимистът вижда трудност във всяка възможност, оптимистът вижда възможност във всяка трудност“.

Той добави, че двамата с Барние искат да постигнат най-доброто възможно партньорство, което работи и в полза на ЕС, и в полза на Великобритания. Дейвис също подчерта колко е важно да се запазят правата на европейските граждани на острова и британските граждани в 27-те страни членки на ЕС.

„Още от референдума казах ясно, че мой главен приоритет е да предоставя сигурност на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство, живеещи в ЕС“, допълни Дейвис. По думите му по-късно тази седмица британският премиер Тереза Мей ще уведоми европейските лидери какъв ще е подходът на Великобритания към този въпрос.

Преговорите започнаха броени дни преди да се навърши година от референдума за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз, на който близо 52% от гласувалите британци избраха страната им да напусне блока на 28-те.