Още по темата

Кралицата е питала свои гости по време на вечеря за „три добри причини защо Великобритания трябва да е част от Европа“. Това съобщава кралският автор Робърт Лейси.

Според него обаче зад въпроса на кралицата няма намеци, тъй като тя „харесва хубавия разговор на масата. "Това е било просто въпрос. Както знаем, тя е много внимателна да не издаде какво може да е мнението й по този въпрос. Същото може да се каже и за нейния съпруг“, допълва авторът.

Елизабет Втора и кралското семейство никога не публикуват позициите си по въпроси,

свързани с избори в страната. Въпреки че конституцията на Великобритания не забранява гласуването на кралското семейство, това се смята за неприемливо.

До историческия референдум остава само ден. 

Британският премиер Дейвид Камерън заяви пред в. "Файненшъл таймс", че резултатът от утрешния референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз не може да се предвиди.

В интервю за изданието все пак той посочи, че ако избирателите гласуват за оставане в ЕС, инвестициите във Великобритания ще се увеличат.

"Позициите са изравнени, никой не знае какво ще се случи", каза премиерът. 

Той отправи призив към британските избиратели и специално към по-възрастните да се замислят за въздействието на евентуално излизане от Европейския съюз над страната и бъдещите поколения. 

Който каже, че знае със сигурност как Великобритания ще гласува, е глупак или лъжец, а вероятно и двете, коментира в анализ за "Нюзуик" ("Newsweek") Питър Келнър. Авторът е политически коментатор и бивш председател на YouGov. 

"От преди седмица бяха проведени десет допитвания до общественото мнение от осем различни компании.

Пет от анкетите бяха извършени през интернет, останалите пет – по телефона. В резултат можем да бъдем сигурни за някои неща, но не толкова за други", пише авторът и продължава: .

Какво знаем със сигурност

Има забележима промяна от началото на юни в посока от „оставане“ към „напускане“. Всяка социологическа компания намира повече подкрепа за „Брекзит“, отколкото беше в средата-края на май. Движението в индивидуалните анкети може би е отражение на извадката за колебанията; но всяка социологическа компания, каквито и да са нейните методи, открива една и съща посока на придвижване, което не може разумно да бъде обяснено със случайност.

Борисов: 60-70% ще гласуват да останат

Туск: Брекзит може да е началото на края на Западната цивилизация

Вишеградската четворка: Имаме нужда от Великобритания

Има значителни разлики по географски признак. Ако резултатите са близки, тогава

Лондон, Шотландия, Северна Ирландия и вероятно Уелс ще гласуват „оставане“,

докато останалата част от Англия ще гласува „напускане“. Какъвто и да е общият резултат, политическите последствия от тези разделения вероятно ще са големи.

Налице е голямо разминаване между поколенията и по образователен ценз. Много по-вероятно е

хората над 65 г. да подкрепят „Брекзит“

отколкото хората под 30; и тези с университетско образование далече повече се стремят към оставане в ЕС, отколкото тези, които са излезли от училище на 15 или 16 г.

От друга страна няма доказателство за значително разминаване между половете. Повече жени, отколкото мъже, не са взели все още решение, така че може резултатите от решилите в последния момент да определят резултатите в четвъртък. Все пак, сред тези, които вече са взели страна, мъжете и жените в момента са със сходни възгледи. Това не е като в Шотландия през 2014 г., когато мъжете гласуваха за балансиране на независимостта, докато жените бяха решително за запазването на единството на Обединеното кралство.

Какво не знаем със сигурност

Докато проучванията са съгласни с посоката на движение, те не са на едно мнение за мащаба на движение или за сегашното ниво на подкрепа за "оставане" и "напускане". Поне по скалата от средата на май. И през последните шест дни видяхме числа, вариращи от едноцифрена подкрепа за „оставане“ (Opinium) до двуцифрена за „напускане (ORB). Убеден съм, че надпреварата сега е рамо до рамо, но това е най-много добро предположение, отколкото твърда преценка, твърди авторът.

Има разлика и между изследванията по интернет и по телефона. Онлайн анкетите са склонни да отчитат голямо предимство за "напускане" с 20 или повече пункта сред хората над 65 години и тези, които гласуваха за консерваторите на общите избори миналата година 

Нямаме никаква идея какво ще бъде участието на избирателите на вота.

Това може да повлияе на резултата – но не можем да бъдем сигурни как. Да предположим, че един или два милиона души вземат решение в последния момент да отидат до местното избирателно бюро вместо да си останат вкъщи. 

Оставам на основната позиция, че решаващите в последния момент ще предпочетат сигурността пред риска. Въпреки това вече не съм сигурен , че от това ще има полза „оставането“. През изминалите две седмици „Кампанията Напусни“ успешно напредна поради изблика на имиграция, докато кампанията „По-силни в Европа“ засега не успява да задържи икономическите рискове от „Брекзит“ на челно място в съзнанието на гласоподавателите.

Междувременно акциите в Токио потънаха в сряда сутринта, след три поредни дни на печалби,

тъй като инвеститорите нервно чакат историческия вот във Великобритания за бъдещето на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Индексът Никей падна с 1,03%, или 166,51 пункта, до 16 002,60 към обедната почивка, а по-широкият Топикс загуби 1,10%, или 14,28 пункта до 1279,62 пункта.