Още по темата

"Констатирам, че героите на Брекзита, сияещи от задоволство вчера, днес са вече тъжни герои". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите в Страсбург. 

"Онези, които предизвикаха този резултат във Великобритания, напускат сцената един след друг - Джонсън, Фараж и други", продължи той.

Миналата седмица Борис Джонсън

се оттегли от надпреварата за премиерския пост, а вчера Найджъл Фарадж обяви, че подава оставка като лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство. И двамата водеха кампанията за излизане на страната от ЕС.

Във видеото горе - Юнкер пита британските евродепутати защо са още там

Кралицата проговори след Брекзит

Член 50, за който говорят всички, писан за Лондон

Залози за главния виновник за Брекзит, скрил потеклото си 

На референдума на 23 юни Великобритания гласува дали да остане или да си тръгне от ЕС - 51,9 на сто гласуваха за напускане - от там Брекзит - от Великобритания и изход. 

"Това са така да се каже ретронационалисти, а не патриоти.

Патриотите не напускат кораба, когато ситуацията се влоши, те остават", каза Юнкер и добави: “Вместо да съставят план, те напускат лодката“.

​Лидерът на либералите в ЕП Ги Верхофстат сравни привържениците на Брекзит с плъхове, които напускат потъващия кораб, каза той по време на дебата в ЕП.

След Брекзит: Предлагат създаване на европейска свръхдържава

Британците масово питат в "Гугъл": Какво е ЕС?

Анализатори: Няма да има никакъв „брекзит“

Лидерът на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер разкритикува отсъствието на евродепутата Фараж от пленарната зала днес, предаде Асошиейтед прес.

"Не знаем къде е Фарадж днес. Може би е на някакъв остров и се наслаждава на живота",

каза той и определи поведението му като напълно страхливо.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. съобщи, че на 16 септември на среща в Братислава европейските лидери ще обсъдят ситуацията с Великобритания. Това ще е неформална среща, поясни той.

"Разбираме, че е нужно известно време, за да може политическият пейзаж във Великобритания да се успокои", отбеляза Туск.

Но лидерите на ЕС разчитат, че британското правителство ще определи график за по-нататъшните си стъпки възможно най-бързо, добави той.

Междувременно министърът на вътрешните работи Тереза Мей

заяви, че притокът на мигранти към Великобритания трябва да бъде съкратен до няколко десетки хиляди души на година.Тя се обяви и за защита на Лондонското Сити. 

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси пък разкритикува

британското предложение за намаляване на корпоративния данък поне на 15%. 

Предложението беше огласено от британския министър на финансите Джордж Озбърн през уикенда. Според неговите думи той ще се стреми да намали корпоративния данък под нивото от 15% поради опасения, че след референдума от 23 юни може да последва корпоративно преселение.

Бившият италиански президент

Силвио Берлускони, който излезе от болница,

заяви, че Брекзит заплашва Европа с дезинтеграция. На въпрос дали ще остане партиен лидер, Берлускони отговаря, че се надява „още малко да поработи за италианците”.

На 14 юни Берлускони, който през септември навършва 80 години, претърпя класическа сърдечна операция за смяна на артериална клапа. Отначало се смяташе, че ще остане в болница около седмица, но лекарите решиха да удължат рехабилитационния процес.