Още по темата

Всички 3,6 млн. граждани на Европейския съюз, които в момента се намират във Великобритания, ще получат право да останат, след като страната излезе от общността.

Това съобщава „Телеграф“ (The Telegraph), позовавайки се на свои източници от английското правителство.

Вижте Великобритания, каквато не сте я виждали досега - изоставена и в руини

Около 3,6 млн. граждани на ЕС живеят във Великобритания, от които близо 80% ще получат постоянно жителство към момента на излизането от съюза в началото на 2019 г., посочва изданието.

А останалите близо 600 000 европейски имигранти ще бъдат освободени от предприемане на мерки срещу тях.

„На останалите хора, разбира се, ще бъде разрешено да останат във Великобритания“, коментира един от източниците на вестника, пожелал анонимност.

Според друг е важно „с ЕС да бъде сключено такова взаимно споразумение, което да гарантира, че британците ще се ползват със същите права“.

След Брекзит: Предлагат създаване на европейска свръхдържава

Хиляди британци протестираха срещу Брекзит

Британците масово питат в "Гугъл": Какво е ЕС?

Към момента 1,2 млн. британци живеят в държави членки на ЕС. Често това са британски пенсионери, които вече притежават имот в държавата, в която се намират.

Според експерти не е изключено преди завършването на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС емиграцията от съюза рязко да се увеличи. В такъв случай не е изключено британските власти да въведат срокове, след които гражданите на ЕС няма да имат право да получават статута, който им се дава в момента.