Още по темата

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че страните-основателки на Европейския съюз желаят Великобритания да напусне Европейския съюз „колкото се може по-скоро“

Част от външните министри на ЕС са днес в Берлин, за да обсъдят нова визия за Европа без Великобритания.   

Срещата се проведе далеч от всякакви микрофони в парка на аристократична вила край германската столица.

Основната тема е френско-германското предложение за Европейски съюз на две скорости. Едната за страни, които искат по-силна интеграция и отделно статукво за държави, които ще прилагат по гъвкаво европейските регулации.

Франция, Германия и Италия ще направят отделна среща на високо ниво в понеделник, а във вторник, в Брюксел, ще се съберат и останалите лидери на ЕС, за да обсъдят проблема.

Днес започнаха да падат и първите глави - докладчикът за вредните емисии в Европейския парламент Йън Дънкан, който е от Великобритания подаде оставка. Евродепутати пък представиха искане за незабавна оставка и на британски комисар, който отговаря за финансовите пазари.

Докато траят преговорите за напускане Великобритания остава пълноправен член, но ключовите позиции заети от англичани вече се клатят.

Щайнмайер в качеството си на домакин на срещата между външните министри на шестте страни-основателки на ЕС заяви, че има разбирателство, че Лондон не трябва да чака, а да започне веднага процедурата по излизане от общността.

„Ние казваме заедно, че този процес трябва да започне колкото се може по-скоро, за да не свършим в един продължителен период на неопределеност, а да се фокусираме върху бъдещето на Европа и да работим за него“, заяви Щайнмайер.

„Всички имат интерес преговорите да приключат колкото е възможно по-бързо“, каза френският министър на външните работи Жан-Марк Еро преди срещата в Берлин със своите колеги от Белгия, Италия, Люксембург, Холандия и Германия.

Междувременно същата позиция заеха и част от европейските лидери. Пред „Билд” (Bild) председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че излизането на Великобритания трябва да приключи „възможно най-скоро, колкото и болезнен да е този процес”. Той добави, че Германия ще играе водеща роля в ЕС след „брекзит”.

Дейвид Камерън подаде оставка

Българи на Острова на двата полюса за "Брекзит"

Путин: Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики

„Разводът между Великобритания и ЕС ще бъде тежка операция, но много по-добре е това да стане колкото е възможно по-бързо”. Това пък заяви бившият италиански премиер Енрико Лета пред „Стампа“ (La Stampa).

Според него, предвиденият в член 50 от Лисабонския договор двугодишен срок, е прекалено дълъг. „Необходимо е да бъдат затворени всички въпроси в рамките на 6 месеца. В противен случай може да се стигне до поредица от съдебни спорове, които ще спрат инвестициите във Великобритания и Европа“, предупреди Лета.