Още по темата

Още във вторник Великобритания официално да задвижи процеса на излизането си от ЕС. Това поиска председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. 

Забавянето, според Шулц, ще доведе до повече несигурност и ще застраши пазара на работната ръка. 

"Ето защо разчитаме на британското правителство да претвори думите в дела. Срещата на върха във вторник е подходящият момент за това", каза Шулц за в. "Билд ам зонтаг".

Вчера Великобритания да побърза я призоваха и страните основателки на Европейския съюз. Част от външните министри пристигнаха в Берлин, за да договорят бъдещи действия. Във вторник се чакат лидерите на страните-членки в Брюксел. 

Съгласно член 50 от Лисабонския договор, който досега никога не е бил използван, за да започне излизането си от ЕС, Великобритания трябва да уведоми за това свое намерение Съвета на ЕС. След това напускащата страна и членките на ЕС имат срок от две години да договорят условията по излизането. Външните министри на Германия, Франция и Италия, Белгия, Холандия и Люксембург обаче поискаха по-кратък срок. 

Декларираното бързане обаче бе опровергано от източник от Брюксел,

който твърди, че преговори за бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз няма да има, докато Лондон не подаде молба за излизане. 

Очаква се в сряда лидерите да решават кога да проведат среща за Брекзит без присъствието на Великобритания. 

Високопоставен член на администрацията на ЕС, пожелал да остане анонимен, съобщи и че

министър-председателят на Великобритания няма да задейства чл. 50 от договора за ЕС

за напускането на страната ос Съюза, докато участва на предстоящата във вторник среща на високо равнище на организацията, предаде AFP. 

„Очакваме Камерън да присъства на срещата и да представи резултатите от референдума и ситуацията във Великобритания. Не очакваме от него да задейства чл. 50 от договора за ЕС на този етап“, заяви източникът. 

Решението кога да задейства член 50 е от изключителната компетенция на Великобритания.

Това заяви в интервю за ТВ канала Ай Ти Ви британският министър на външните работи Филип Хамънд по-рано през деня.

Дейвид Камерън подаде оставка

Българи на Острова на двата полюса за "Брекзит"

Путин: Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики

Графикът по прилагане на този член зависи изключително от Великобритания, каза той и добави:

"Партньорите от ЕС искат ние да направим това бързо и оказват натиск".

Хамънд подчерта, че преговорите с ЕС за излизане на Лондон от общността няма да започнат, докато този член не бъде задействан.

Британският премиер Дейвид Камерън, който подаде оставка след референдума, ясно посочи, че с това трябва да се занимава новият премиер на страната. Името му ще стане известно някъде в началото на октомври по време на конференцията на торите.

На референдума, който се проведе по инициатива на Дейвид Камерън на 23 юни, 51,9% от британците гласуваха за излизане на Обединеното кралство от общността. Гласоподавателите в Англия и Уелс се обявиха за напускането, докато тези в Лондон, Шотландия и Северна Ирландия са на обратното мнение.

Четирите най-големи формации в Европейския парламент също призоваха

в съвместна резолюция британския премиер Дейвид Камерън да задвижи процеса на Брекзита още във вторник, съобщи в. "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг".

Изключително важно е "да се избегне неяснота, която ще е вредна за всички, както и да се съхрани единството на съюза", пишат евродепутатите.

Германската канцлерка Ангела Меркел обаче бе по-сговорчива, като заяви, че от Великобритания зависи кога да задейства процеса по излизането си от ЕС. Меркел все пак добави, че не трябва да има излишно бавене.

"Нямаме причина да се държим неприятно в тези преговори. Трябва да играем по правилата", каза тя.

За тези две години трябва да се предоговорят търговските, деловите и политическите връзки между Великобритания и ЕС.

Независима Шотландия ще бъде приветствана да се присъедини към Европейския съюз, каза водещ германски депутат и съюзник на канцлерката Ангела Меркел.

Междувременно унгарският премиер

Виктор Орбан коментира, че ЕС е в безпорядък

и трябва да бъде променен след решението на Великобритания да го напусне. 

Орбан, който често е влизал в сблъсък с Брюксел, заяви, че британците са решили да напуснат ЕС, защото им е омръзнало от "несигурността, парализата, от постепенното усещане, че не можеш да се чувстваш у дома в Европа".

Миналата година Орбан нареди да се издигнат заграждения по границите на Унгария, за да се спре потокът от транзитно преминаващите мигранти.

Последните новини около Брекзит: 

Германци и финландци също искат референдум

Какво значи Брекзит за Меркел и Германия

Близо 3 млн. вече искат Кралството обратно в ЕС

Супербогатите изгубиха милиарди заради Брекзит

Междувременно стана ясно, че Шотландия, която гласува "за" оставането в ЕС и вече одобри референдум за отделяне от Кралството, може да блокира напускането на Великобритания.  

"Предизвикателството за мен като първи министър в момента е да реша кой е най-добрият начин

да защитя шотландските интереси, как да се опитам да предотвратя да бъдем изведени от ЕС против волята ни, с всички тежки и болезнени последствия, които това включва", заяви премиерът Никола Стърджън. 

Само два дни след Брекзита държавният секретар на САЩ Джон Кери

призова Великобритания и Европейския съюз да уредят развода си отговорно, в името на глобалните пазари и на гражданите. Кери е в столицата на Италия - Рим. Утре той ще посети Брюксел и Лондон, за да обсъди последиците от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. В Брюксел Джон Кери ще разговаря с шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, а в Лондон - британския външен министър Филип Хамънд.