Още по темата

"И сега, победителят е ... Владимир Владимирович (Путин бел.ред.)! Благодарение на гласувалите за излизане на Великобритания! Това беше толкова остроумно, идеята за референдума...", написа в "Туитър" посланикът на Франция в София Ксавие дьо Кабан тази сутрин, малко след като стана ясен резултатът от референдума във Великобритания.

Във "Фейсбук" се разпространява и тази снимка: 

Източник: х

"Референдумите понякога носят повече вреда, отколкото полза. Внимавай какъв референдум си пожелаваш", писа във "Фейсбук" депутатът от БСП Георги Кадиев.

В пост във Фейсбук финансистът Владимир Каролев припомня, че референдумът за Брекзитt‬ не е обвързващ - както правителството, така и парламентът могат да го игнорират напълно. "Излизането от ЕС минава през активиране на член 50 от Лисабонския договор. Но нито в член 50, нито в британските закони, пише кой го активира. Камерън със сигурност няма да поеме риска да го направи собственоръчно", пише Каролев и прогнозира, че гласуването в Британския парламент на член 50 няма да мине - "съвсем демократично. Британската електорална система е такава, че поддръжниците на оставането в ЕС имат повече депутати".

"Ако Великобритания наистина излезе, то това надали ще е в състав "Великобритания". Шотландия открито заявява, че ще се отцепи и това е правилно - абсурд предимно британски пенсионери да вземат решение, противно на желанията на шотландците", отбелязва Каролев в поста си.

"Великобритания създава прецедент, който може да придобие ефекта на снежната топка с нарастването на евроскептицизма и популизма. И който ще превърне една от най-модерните и иновативни държави в Европа в по-бедна, по-малко конкурентна и напълно разделена", написа Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси.