Още по темата

Във Великобритания хората ще отидат днес до урните, за да гласуват на историческия референдум, който трябва да определи дали страната да остане член на ЕС или да напусне.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7.00 ч. (9.00 ч. българско време) до 22.00 ч. (00.00 ч. българско време). Право на глас имат около 46 499 537 души, което е рекорден брой за проучване на общественото мнение във Великобритания, информира Би Би Си (BBC).

Днешният референдум ще бъде едва третият, който се провежда в Обединеното кралство

и идва след 4-месечна битка за гласове между лагера за оставане в ЕС и този за напускане на Съюза.

Преди това през 1974 г. британците подкрепиха членството на страната в Европейската икономическа общност, а следващото допитване до народа беше по въпроса за изменението на избирателната система във Великобритания.

На бюлетината за референдума е изписан следният въпрос: „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?“.

Която от двете страни получи повече от половината гласове, тя печели.  

След като урните бъдат затворени в 22.00 ч., те ще бъдат запечатани и ще бъдат транспортирани до едно от 382 места за преброяване на бюлетините. Те са разположени във всичките 380 области на Англия, Шотландия и Уелс, плюс едно за Северна Ирландия и едно за Гибралтар.

Резултатите от преброяването в отделните области ще бъдат оповестени през нощта. В зависимост от това колко близка е разликата между гласовете за оставане и за напускане на ЕС, резултатът на национално ниво може да стане ясен и преди да излязат резултатите от всички секции.

Очаква се избирателната комисия да оповести крайният резултат от референдума в петък сутринта.

Още за Брекзит:

Камерън: Кризата с мигрантите може да доведе до Брекзит

"Фигаро": Пет причини, поради които британците искат да напуснат ЕС

Мнение: Как може да рухне ЕС през 2016 г.

Борисов: 60-70% ще гласуват да останат

Туск: Брекзит може да е началото на края на Западната цивилизация