Още по темата

Колоритният кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп посети Шотландия, за да открие новото си голф игрище в петък. Визитата му съвпадна с обявяването на резултатите от референдума във Великобритания.

Естествено американецът не пропусна да направи коментар за Брекзит в социалната мрежа „Туитър“.  Той написа: „Току-що присигнах в Шотландия. Тук са полудели по референдума. Хората си върнаха страната, точно както ние ще си върнем Америка. Без игрички!“.

Забавното в този пост обаче е фактът, че Шотландия гласува с голямо мнозинство за оставане на Великобритания в ЕС и хората бързо, бързо реагираха на думите на Тръмп. Певицата Лили Алън подчерта: „Шотландия гласува за оставане, глупако“.

Всъщност в Шоландия най-много, цели 62% от хората, са гласували за оставане на Обединеното кралствов ЕС.

Доналд Тръмп заяви пред репортерите на голф игричето си, че Брекзит е „нещо страхотно“ и добави: „На практика те си върнаха страната“. В изявление на страницата си във „Фейсбук“ той каза, че „Великобритания обяви своята независимост от ЕС“ и, че идва ноември, когато „американският народ също ще има възможността да обяви отново своята независимост“.

Похвалата на Тръмп за Брекзит може и да се струва на всички като нещо казано не на място, но то има общо с кампанията за президентските избори на Доналд Тръмп. Той вижда Брекзит като вот срещу имиграцията, нещо което е широко застъпено и в неговата кампания.

Предвид факта, че все повече хора се настройват срещу мигрантите, които заливат Европа, а много американци се страхуват от чужденци, особено след 11 септември,възможно е темата за миграцията да е оказала сериозна роля във вота на британците. Ето защо

може би няма да е чудо-невиждано, ако след Брекзит Доналд Тръмп стане президент на САЩ.

Докато Тръмп откриваше голф игрището си в неделя, няколко човека развяваха мексикански флагове в знак на протест срещу изказванията на Тръмп по адрес на мексиканците и заканата му да построи стена на границата с Мексико, ако стане президент, отбелязва АФП.

Един от протестиращите Дейвид Милн заяви: „Искам да го видят, особено американските журналисти. Ако той (бел.ред. Тръмп) стане президент САЩ ще влезе във война до седмица и ще банкрутира до две. Този човек е идиот“.