Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз е достатъчно силен, за да намери "правилните отговори" след гласуването на Великобритания за излизане от общността, предаде Асошиейтед прес.

Меркел коментира, че Германия има "особен интерес" и "особена отговорност" за успеха на европейското единство. Тя каза, че е поканила председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Франсоа Оланд и италианския министър-председател Матео Ренци за разговори в Берлин в понеделник преди планираната среща на върха на ЕС.

Според нея не бива Европа да прави "бързи и прости заключения" от британския референдум, защото това може само да създаде още разделения.

Меркел изрази "дълбоко съжаление" от решението на британците

да напуснат ЕС и заяви, че общността трябва да се стреми към "близки" бъдещи отношения с Великобритания.

Тя подчерта, че Великобритания остава член на ЕС с "всички права и задължения" и за двете страни, докато не приключат преговорите.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че ЕС не трябва да изпада в истерия или шок след британския референдум, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това, което има значение, е, че поддържаме единството в Европа", добави той. По думите му служителите още нямат отговори на всички въпроси, произтичащи от гласуването във Великобритания, но хората искат ЕС да отговори на проблемите, които виждат те.

Според него лидерите би трябвало да се съсредоточат върху намирането на "общи европейски решения там, където те липсват" - например за миграционната криза и полагането на повече усилия за повишаване на заетостта и икономическия растеж.

Великобритания ще осъществи "порядъчен преход" към излизането си от ЕС

и специалната връзка между Вашингтон и Лондон няма да се промени. Това заяви американският президент Барак Обама в коментар за решението на гражданите на Острова да напуснат ЕС.

"Вчерашният вот говори за продължаващите проблеми и предизвикателства, които идват с глобализацията", заяви американският президент, цитиран от АФП, по време на посещение в Станфордският университет.

Обама обяви, че вече е разговарял с британския премиер Дейвид Камерън и е получил уверение, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС по достатъчно методичен начин.

Барак Обама
Барак Обама Източник: Thinkstock\Guliver

Обама нарече Камерън, който по-рано обяви оттеглянето си като ръководител на британското правителство от октомври, "изключителен приятел и партньор на глобалната сцена".

Американският президент също се е обадил на германския канцлер Ангела Меркел, с която са се разбрали да работят заедно през следващите месеци, за да бъде британският преход достатъчно плавен.

"Отношенията на Великобритания с ЕС ще се променят, но не и специалната връзка между нашите две нации. ЕС остава незаменим наш партньор. НАТО ще продължи да е крайъгълен камък в глобалната сигурност", увери Обама.

По-рано в съвместна своя позиция, лидерите на общите европейски институции призоваха Великобритания възможно най-бързо да подаде заявка, с което да започне същинската процедура по напускане на общността.

Франсоа Оланд
Франсоа Оланд Източник: ЕПА/БГНЕС

"Брекзит" постави Европа пред тежко изпитание,

коментира френският президент Франсоа Оланд и призова Великобритания да започне процедура за напускане на Съюза.

Президентът изтъкна също, че изборът на британците налага да си дадем ясна сметка колко неадекватно функционира Европа и колко ниско е общественото доверие в европейския проект.

Оланд категорично заяви, че Франция ще продължи да си сътрудничи с Великобритания.

"Британците решиха да напуснат ЕС. Това е един болезнен избор, който уважавам. Франция ще продължи да работи с тази приятелска страна. Нашите тесни връзки ще бъдат запазени. Британският избор поставя ЕС в трудна ситуация и трябва да се имат предвид тези недостатъци. Народите очакват ЕС да препотвърди ценностите си – за свобода, за толерантност и мир", каза още френският държавен глава.

Премиерът на Франция Манюел Валс подчерта, че вотът в Обединеното кралство

"комплекс от проблеми, които са били пренебрегвани прекалено дълго".

51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а 48,1% се обявиха срещу това. Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността.