Още по темата

„През тази година броят на бежанците в ЕС според най-оптимистичните прогнози ще се удвои в сравнение с миналата година”, предупреди чешкият президент Милош Земан в интервю за ТАСС.

„Песимистите очакват три, четири или пет пъти повече емигранти. Както знаете, в Германия в момента има над 1 милион бежанци. Това е огромно число. Ако към тях се прибавят още 2 милиона бежанци, не мога да си представя какво може да се случи”, каза Земан.

Според него, за да се прекрати бежанската криза, трябва да бъде създадена европейска армия.

„Тя ще защити външните граници на Шенгенското пространство и ЕС като цяло. Както знаете, Румъния и България не са включени в Шенген. Това е първата необходимост за регулиране на миграционната криза”, категоричен е чешкият президент.

По думите му втората необходима мярка е депортирането. „Когато преди седмица убиха момиче в Швеция, премиерът обяви, че готви депортацията на 80 000 нелегални емигранти от кралството. Според мен трябва да се депортират не само икономическите мигранти, но и всички, които участват в подготовката на терористични актове", допълни Земан.

Той  обърна внимание и на рисковете, които могат да бъдат създадени при затваряне на границите между Австрия и Германия.

В този случай, „страната ни ще бъде само транзитен път за бежанци в Германия”, предупреди президентът на Чехия.

Той прогнозира още, че през тази година миграционната вълна ще мине през Чехия и Словакия. „Това е организирано. Това е цел, не е война, а преселение на народите. Това е мюсюлманска вълна от емигранти, разрушаващи основата на европейската култура”, смята Земан.

Според него организаторите на тази емиграция идват от Египет или по-точно от международната религиозна и политическа организация „Мюсюлмански братя”.

Чешкият президент призова за „спешна необходимост от координация срещу ислямския тероризъм”.

По темата за създаването на международни сили за борба с тероризма Земан припомни, че вече е разговарял за това с руския президент Владимир Путин.

„Доколкото ми е известно, Руската федерация подготвя резолюцията за Съвета за сигурност на ООН”, каза чешкият лидер, допълвайки, че този път международните сили под егидата на ООН няма да са отбранителни, както обикновено, а настъпателни. Разлика ще има и в характера на военните единици.

„Ние не се нуждаем от пехота, артилерия и танкове. Ще са необходими хеликоптери, безпилотни самолети и специални сили, както и ефективното сътрудничество между спецслужбите", обясни Земан.