Още по темата

Върховния комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад Ал Хюсеин посочи България като пример за антиимгрантски настроения в Европа и изрази загриженост от нарастващия брой бежанци, които биват задържани, включително и деца без придружител.

Ал Хюсеин осъди „широко разпространената антиимигратска риторика”, която „насърчава климат на разделение, ксенофобия и дори - както в България – незаконно насилие”. Съобщава „Ройтерс”.

Той съобщи, че е изпратил свои колеги да проучат обстановката на място в централното Средиземноморие и на Балканите. „Те са станали свидетели на нарастващ брой задържани имигранти, включително и в горещите точки, създадени в Гърция и Италия”, изтъкна Ал Хюсеин на откриването на втората годишна сесия на Съвета по правата на човека на ООН.

Вижте още за бежанската криза:

Германия: Споразумението за мигрантите с Турция работи

Меркeл: Който се страхува от бежанците, да се запознае с тях

Таен доклад на Германия: Бежанците тръгват към България

В същото време през последните няколко седмици има увеличен миграционен натиск на сръбско-унгарската граница.

Това признание направи пред Радио „Кошут” Джордж Баконди, основният съветник по въпросите на националната сигурност на унгарския премиер Виктор Орбан.

„Реактивирането на маршрута през Унгария е факт. Всеки ден има опити на групи от по няколко стотин души, които се опитват нелегално да пристигнат у нас”, подчерта Баконди.

Според него има „множество фактори, които увеличават миграционния натиск” и даде за пример „присъствието на три милиона имигранти в Турция”.

Въпреки очертаващия се провал на споразумението с Европейския съюз за спиране на миграционната вълна, властите в Анкара имат изгода от бежанците.

За първото тримесечие на годината депозитите на сирийските имигранти в банките в Турция достигнаха 1,2 млрд. турски лири (370 млн. евро), увеличавайки се четирикратно. А това са спестяванията само на една част от бежанците, установили се в Турция. Друга част се инвестира пряко в недвижими имоти, като често това става чрез подставени лица с турско гражданство.