Още по темата

Родните служби задържат все по-малко каналджии на мигранти, съобщи БГНЕС, позовавайки се на справка на вътрешното министерство, с която разполага.

Според данните от нея от началото на годината до август са заловени 279 лица с обвинение, че се занимават с трафик на бежанци.

За същия период година по-рано броят им е бил 338.

662 незаконно пребиваващи чужди граждани са изведени от страната.

В същото време в средата на септември беше съобщено, че напливът на бежанци към България се е увеличил рязко:

„Към момента центровете за бежанци у нас са на прага на своите възможности“, заяви днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че във  връзка на препълването им се предприема реорганизация, която „се изразява в това, че част от отворените центрове се подготвяме да бъдат реорганизирани като центрове от затворен тип“.

Спазвайки регламента по споразумението за реадмисия между България и Турция, от страната към югоизточната ни съседка са върнати 41 чужди граждани.

Междувременно словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че квотите за преразпределяне на мигрантите сред страните от ЕС „от политическа гледна точка са изчерпани“.

Темата коментира и чешкият му колега Бохуслав Соботка, който е категоричен, че квотите са „задънена улица“.

Според него разговорите за разпределянето на мигрантите в Европа е „чиста загуба на време“.

Изпълнителният директор на Европейския център за мир и развитие към ООН Проф. Негослав Остойч пък е на мнение, че „мигрантската вълна, която тръгна, няма да спре. Тя не може да бъде спряна нито с барикади, нито с телени огради, нито със стени... Това не е решение“.

Той коментира и разговорите по темата между България и други държави, сред които Сърбия и Унгария:

„Много е добре, че премиерите на България, Унгария и Сърбия се срещнаха в Бургас. Но се страхувам, че и след тази среща няма конкретни решения за проблемите. Те имат различен подход към проблема. Те нямат обща позиция, а са длъжни да имат общо решение“.