Още по темата

Каналджии обърнаха лодка насред Дунав в наши води, при което се удавиха петима мигранти. Удавниците са иракчани, сред тях има и деца. Засега са извадени две тела, сред тях и на 5-годишно дете. 

Издирват се две момичета и две момчета, и един мъж, поясни на извънреден брифинг директорът на Гранична полиция-Русе Димитър Чорбаджиев. 

Трагедията се разиграла в реката между Видин и Лом на 8 септември, но беше пазена в тайна до понеделник, съобщи "Труд".

Труповете на двама удавени – мъж и дете, са открити в неделя.

На остров Добрина (Керкенеза) в Дунав късно на 8 септември са били намерени четирима чужденци, поясни Чорбаджиев. Той не можа да обясни защо чак вчера късно тази информация изтече. 

В лодката имало общо 10 иракчани, когато тя се обърнала в реката.

Случилото се станало при опита на каналджии да ги превозят от България в Румъния на път към Западна Европа. Повечето от чужденците са били жени и деца, шестима от тях са потънали в реката. Останалите се издирват.

Случаят не е публикуван в ежедневните бюлетини на полицията и засега от държавните служби не го потвърждават. Според местни жители трагедията се разиграла на 8 септември т.г. в реката между селата Добридол и Арчар. 

Източници на „Труд“ твърдят, че миналия четвъртък

две лодки натоварили на българския бряг група нелегални мигранти, сред които имало и деца, и поели към Румъния.

Към средата на реката по неизвестни засега причини едната от лодките се обърнала. С плуване четирима стигнали до близкия остров Добрина, но шестима потънали. Спасили се жени започнали да викат за помощ от острова, който местните жители наричат Керкенеза.

„Лодката е била метална, без обозначителни номера.

Най-вероятната причина за преобръщането й е, че хората на борда не са били разпределени правилно”, обясни Димитър Джамбазов.

Мъж от българския бряг чул писъците на майките и се обадил на Гранична полиция във Видин.

2016 г. може да е рекордна за бежанците в България

Бъчварова: Възможно е рязко нахлуване на мигранти 

Пристигналите с катер униформени прибрали изпадналите в шок чужденци и започнали издирване на изчезналите в Дунав хора. Не успели да открият обаче никого. В неделя труповете на двама от удавниците – мъж и момче на пет години, са намерени край плажа на Лом и до близкото село Долно Линево.

Издирването на останалите продължава.

До момента не са открити други тела, съобщи и БНТ.

Засега не е известно открити ли са лодкарите и каналджиите.

През Северозападна България минават няколко канала за прекарване на бежанци към Западна Европа. На няколко пъти през това лято полицията откри групи мигранти, зарязани край Монтана и Лом. След затягането на контрола на западната граница от сръбска страна каналджиите са пренасочили трафика към река Дунав и вече прекарват бежанците с лодки. Заради печалбите обаче често трафикантите претоварват малките съдове и застрашават живота на хората, твърдят осведомени.