Още по темата

Към днешна дата около 300 мигранти и бежанци влизат на наша територия. Повечето от тях идват от България, отколкото от Република Македония.

Това съобщи Радош Джурович от Центъра за подпомагане на търсещите убежище в Сърбия.

"Направо съм шокиран от изявлението на Върховния комисариат за бежанците към ООН за лошите условия, в които се намират мигрантите. Има двойно увеличаване на бежанците и мигрантите поради въведените от Унгария гранични мерки на 5 юли.

Oсвен с телена ограда, Будапеща затвори границата си и с армия.

И поради тази причина няма отлив на мигранти от Сърбия“, каза още той.

В момента край сръбската граница (с Унгария - бел.ред.) има около 1300 души, предимно жени и деца, които са под открито небе.

Във видеото горе: Военните части затварят границата на Унгария със Сърбия

Службата на Върховния комисар на Обединените нации за бежанците (ВКБООН) повдига въпроса за настаняването на хората, тяхна прехрана и подсигуряването на питейна вода.

"Не казвам, че усилията на държавата не са достатъчни, но те са далеч от необходимото. В Суботица (в северната част на Сърбия - бел.ред.) има 200 места за настаняване, а бежанците там вече са над 1300. Те вдигнаха палатки в изключително нехигиенични условия. Нямат вода и храна", подчерта Радош Джурович и призова за изработката на държавна стратегия от страна на властите в Белград.

"За тази криза са виновни Турция и Унгария, зад които не знам кой стои.

Ние обаче не може да решаваме проблема с изпращането на армия по границата си, но не можем да се преструваме, че все едно нищо не се е случило. Трябва да проверим мигрантите, да ги идентифицираме и да бъдат под контрол до тяхното напускане на страната“, каза още Джурович пред сръбското издание "Вести".

След затварянето на т.нар. "Балкански маршрут" трафикантите на хора рязко увеличиха сумите и в момента взимат от 1000 до 9000 евро на човек, съобщи от своя страна сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович.

Сръбската народна партия, която участва в коалиция с управляващата Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич, призова "правителството в Белград да затвори границата с Македония", предаде репортер на БГНЕС.

Вижте още за бежанската криза в Европа:

Фронтекс: Бежанската криза тепърва започва

Франция вече не иска да пази гърба на Англия

Турски граничари избили цяло семейство бежанци