Още по темата

Мнозинството от европейците смятат, че притокът на бежанци в Европа увеличава рисковете от атентати, показват резултатите от проучване на американския институт Пю, цитирано от Франс прес.

В осем от 10-те страни, в които е направено проучването и които представляват 80% от европейското население, най-малко половината от анкетираните смятат, че потокът от кандидати за убежище увеличава риска от тероризъм.

Изследването показва, че в Унгария и Полша съответно 76 и 71% от анкетираните споделят тези опасения. Правителствата на двете страни, които приеха малко мигранти, възприеха много твърди политики по отношение на бежанците.

Допитването показва, че 61% от германците, чиято страна прие най-много бежанци миналата година, също споделят това безпокойство, както и 60% от италианците и 52% от британците.

Парадоксално във Франция, която пострада най-тежко от атентати през 2015 г., мнозинството от анкетираните (51 процента) не споделят това мнение и само 46% смятат, че рискът от атентати се увеличава с притока на бежанци.

Европейците са притеснени и от последиците от притока на бежанци върху заетостта

82% от унгарците, 76% от поляците, 72% от гърците, 65% от италианците и 53% от французите възприемат притока на мигранти като бреме и смятат, че бежанците могат да им отнемат работните места и социалните придобивки.

В Германия обаче 59% от анкетираните не споделят тези опасения.

Изследването показва и засилване на негативните чувства на европейците към мюсюлманите. Все повече европейци смятат, че културното и етническото многообразие е нещо лошо за техните страни.

В допитването между 4 април и 12 май са участвали 11 494 души.

Броят на влизащите в Европа нелегални мигранти отслабва от април,

след като ЕС сключи споразумението с Турция за спиране на потоците през Егейско море, заяви днес европейската гранична служба Фронтекс. Италия се е превърнала в новата предна линия за бежанците, повечето идващи от Либия, предаде Ройтерс.

"За първите шест месеца на 2016 г. е имало 360 хиляди нелегални влизания в ЕС, което е повече в сравнение с 2015 г., но потокът отслабва от април", каза Фабрис Леджери в интервю за френското радио "Европа 1".

Леджери каза, че Италия е заела мястото на Гърция като основна входна точка и че повечето мигранти вече тръгват към Европа от Либия. В Италия идват ежедневно около 750 при около 50 в Гърция.

Около 240 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в европейските страни през Средиземно море от началото на 2016 г., заяви днес Международната организация по миграцията (МОМ).

Над 2900 души са загинали или изчезнали безследно в опит да достигнат Европа.

Най-много мигранти от началото на годината е приела Гърция - 158 938

До бреговете на Италия са стигнали 77 436 бежанци, а до Испания - 1818. В Кипър са пристигнали 28 души.пМОМ заяви, че през тази година мигрантите идват преди всичко от Либия. На второ място е Египет.

Правителството на Австрия обсъжда възможността за въвеждане на извънредно положение

заради ситуацията с мигрантите, предаде ТАСС, като се позова на австрийската агенция АПА. През март федералното правителство реши, че през 2016 г. ще бъдат разгледани не повече от 37,5 хиляди молби за предоставяне на убежище в Австрия. Към 31 май са били приети вече 20 003 молби.

Решението на правителството от март, ограничаващо приема на бежанци за настоящата година, предвижда и възможност за обявяване на извънредно положение и затваряне на границите с цел ограничаване на потока от мигранти в случай на превишаване на квотите, както и връщане на мигранти по упростена процедура.

Австрийският вътрешен министър Бохуслав Соботка настоява мярката за въвеждане на извънредно положение да бъде одобрена в парламента още преди лимитът за прием на бежанци да бъде надхвърлен.