Още по темата

Бившият премиер на България (2001-2005 г.) и цар на страната (1943-1946 г.) Симеон Сакскобургготски се обяви в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

„Би било абсурд и резил за България, ако кандидатурата на Ирина Бокова бъде сменена.

На всяка цена трябва да се подкрепи един кандидат – и то от началото до успешния момент.

Мисля, че е голяма грешка да се дават разнопосочни сигнали, но да се надяваме, че това няма да навреди на тази кандидатура”, каза той.

Симеон Сакскобургготски на кръгла маса-дискусия на тема: „Свободата, сигурността и върховенството на правото-демократичното общество в 21-ви век“ в двореца „Врана“ - снимки

Запитан дали допуска възможността кандидатурата на Ирина Бокова да бъде сменена, Сакскобургготски заяви: „Това би било такъв абсурд и просто резил за България”.

Относно това, че премиерът Борисов допуска смяна на Бокова, ако се представи неубедително на изслушването на 26 септември, Сакскобургготски посочи – „тогава трябва да се обърнем към едно – кой ще носи отговорността, след като се провали една уникална възможност”.

Според него такова съчетание на обстоятелствата се случва може би веднъж през хиляда години.

„Би било много тъжно, ако ние самите се провалим“,

добави Симеон Сакскобургготски.

Според бившия български премиер шансовете на Бокова са повече от сериозни. „Ще я оценяват, познават я, има два успешни мандата в ЮНЕСКО, плюс умения, езици и друго, пък е и дама, което е модно и важно”, каза още той.

ЕК харесва Кристалина за ООН, кабинетът мълчи за Бокова

Инициативният комитет, номинирал Бокова: Това е саботаж

Медии: Кристалина Георгиева ще бъде номинирана за шеф на ООН

Ирина Бокова е пета в надпреварата за ООН

Царят коментира и предстоящите президентски избори, заявявайки, че следващият президент трябва да има мнозинството, което е необходимо. „Това ще зависи от нас всички, които ще го изберем. Не е въпросът отсега да се каже точно какъв трябва да бъде. Това не е нещо, което трябва да ни тревожи, а да видим какви качества и възможности има, за да бъде ефективен като президент”, подчерта Сакскобургготски.

Запитан какво трябва да бъде отношението на ЕС към Турция, той беше категоричен, че винаги трябва да има диалог и „оттам нататък се постигат много работи”. „Ако всеки само седи в ъгъла си и държи на нещо без по-нататъшни преговори или въобще обмяна на мисли, не се постига нищо. Не бива да се абсолютизират нещата”, смята бившият министър-председател.

Относно бежанската криза бившият министър-председател каза:

И в други моменти е имало такива огромни количества бежанци, както навремето от Палестина.

След това от Ирак. Има неща, които са били преодолени, но за момента трябва да се опитаме по всякакъв начин да се намери едно решение и най-вече да не се делят страните на за, про, по-щедри, по-нежелаещи. Всяка страна трябва да разбере, че единствената полза и интерес, който има, е да действат като една цялост и организация, какъвто е самият ЕС“.

Запитан къде е мястото на България в тази криза, Сакскбургготски е категоричен: „Мястото на България е да подкрепя европейския проект непрекъснато, с всички сили и възможности. Така и другите страни.

Най-вече да не се разпространява един негативизъм, който е нещо като мода в момента, всеки разбира повече и знае повече, осъжда едно и критикува друго, а да види колко години са били необходими, за да се постигнат всички преимущества, които ни гарантира ЕС и да се подкрепи, защото за европейските страни, включително за България, няма друг изход или опция, въобще, да имаме някаква роля в световната политика, ако не се придържаме към ЕС“.