Още по темата

Русия и САЩ могат скоро да се разберат за сътрудничество в Сирия, коментира руският президент Владимир Путин, цитиран от БГНЕС:

 „По мое мнение ние се насочваме в правилната посока и не изключвам да успеем да се споразумеем върху нещо в близкото бъдеще и да представим нашите споразумения на международната общност“, каза руският държавен глава в интервю за Блумбърг.

Путин също така похвали американския държавен секретар Джон Кери, като говори за неговото „търпение и непоколебимост“ в опита да постигне споразумение преди края на мандата на президента Барак Обама.

Путин е категоричен, че Русия е сближила позициите си по сирийския въпрос и с Турция. В същото време изданието припомня, че Анкара подкрепя опозиционните бунтовнически сили в Сирия, докато Русия е един от основните поддръжници на властта на президента Башар Асад.

Все пак Путин призна, че „преговорите са много трудни“ и допълни, че „един от основните проблеми е, че ние настояваме, а нашите американски партньори не се противопоставят на това, че т. нар. здравословна част от опозицията трябва да бъде разграничена от радикалните групи и терористичните организации“.

Руският президент Владимир Путин коментира и газовите въпроси, като изрази мнение, че проектът за газопровод "Турски поток" в крайна сметка ще бъде осъществен:

„Мисля, че ще го осъществим в крайна сметка, поне първата му част, свързана с разширяването на транспортния капацитет и увеличаването на доставките за турския вътрешен пазар“, коментира по темата руският държавен глава.

Той допълва, че ще има възможност да бъде снабдявана и Европа, но „тези доставки ще зависят от решението на Европейската комисия“.