Още по темата

Районна прокуратура – Малко Търново предаде на съд Петър Низамов. Той е подсъдим за това, че е задържал противозаконно трима афганистанци, преминали нелегално границата.

Това са А. Исхаки роден на 01.01.1998 г. в гр. Баглан,  Д. Доост роден на 01.01.1997 г. в същия град и С. Саадат роден на 01.01.1997 г. в гр. Ненгархар.

Освен това на масата в апартамент в Бургас, за който Низамов имал ключ, е открит един грам марихуана, съобщават от прокуратурата.

В началото на 2016 г. обвиняемият чрез социалната мрежа „Фейсбук” започнал да организира неформална група лица, самоопределяща се като цивилни отряди за защита на българските майки и вярата. Низамов взел решение да обикаля българо-турската граница с негови съмишленици и да залавят бежанци.

По време на контактите си Низамов и лицата от „Фейсбук“ обсъждали намерението си за залавяне на бежанци по границата.

За целта той се обадил на свой познат, привлечен като свидетел по делото, с когото се знаели от ученическите години. Въпросният познат, който работил като лесничей към горското стопанство в с. Граматиково, водил Низамов до границата на река Резовска и му показал района.

С оглед подготовката си за залавяне на бежанци Низамов си закупил от ловно-рибарски магазин газов пистолет марка „Зораки“ модел 914 и 13 патрона за него. Също така, за да се придвижва в гориста местност, сключил предварителен договор за покупко-продажба на джип марка „Сузуки“.

На 10 април Низамов взел закупения по-рано газов пистолет и нож – тип „мачете“, и с познатия му лесничей се отправили с джипа към изхода от Бургас, където се срещнали с други хора, също с джип.

Мъж откри 74 мигранти в лозята си

Ловецът на бежанци на разпит, отвън: "Динко е герой"

Граждански арест в гората - вижте новите ловци на мигранти

Хората от така сформираната група не се познавали помежду си и се организирали чрез социалната мрежа. Двата джипа потеглили в посока с. Евренозово, където в района на местността „Киров гроб” спрели на черен път около 14:15 часа. Низамов и още две лица, неустановени в хода на разследването, се отделили от останалите и се отправил към границата в местността „Киров гроб”, където задържали Саадат, Доост и Исхаки.

Тримата афганистанци се били изгубили, след като изостанали от група от 25 имигранти, нелегално преминали границата с Турция.

След като завързал със свински опашки тримата пострадали, Низамов започнал да ги удря с ритници по краката, както и с шамари. След това той и неустановено лице с маска започнали да претърсват лежащите на земята, бъркайки в джобовете им и ръчния им багаж.

Като не намерили никакви ценни вещи, Низамов и лицето с маската започнали да разпитват Саадат дали носи „мъни“ и „телефон“, но и тримата – Саадат, Доост и Исхаки, нямали в себе си пари и телефони, както и други ценни вещи.

Тези действия продължили около 30 минути. След това Низамов освободил Саадат, Доост и Исхаки и им разпоредил да вървят към Турция. Тримата свидетели афганистанци се отправили в посока на турската граница, като отишли в местността „Дълбокия алчак“ в близост до река Велека. Въпреки че е разполагал с мобилен телефон, Низамов, както и останалите лица, не са уведомили органите на МВР за задържането на тримата афганистански граждани.